A siketek tényleg „szuperlátással” rendelkeznek?

A siket emberek kimagasló látóképességgel rendelkezhetnek. Ezt állapította meg a kanadai Western Ontario Egyetem egy korábbi tanulmánya. A jelenség az agyműködésben bekövetkezett változásnak tulajdonítható.

A kutatók úgy találták, hogy a siketség következményeként két vizuális képesség javul: a perifériás látás és a mozgás vizuális észlelése. A hallókéreg – az agy azon része, mely normál esetben felveszi a hangot – megváltozik, és helyette a perifériás látást javítja. Az agy ugyanis kompenzálni kívánja az elvesztett érzékelést, és nem hagyja, hogy ezek az agyi területek kihasználatlanok maradjanak. Ezért lehetséges, hogy egy siket ember jóval korábban észrevesz egy nagy távolságról felé közeledő autót, mint jól halló társai.

Ez a tanulmány is azt bizonyítja, hogy a siketeknek nem a látása lesz élesebb a hallás károsodása miatt, hanem az agyban bekövetkező változások következményeként javul a perifériás látásuk. Ezt az is igazolja, hogy a siketek és a jól halló emberek szemének vizsgálatakor korábbi kutatások nem találtak eltérést. A kutatók a továbbiakban arra is kíváncsiak, hogy vajon a hallást helyreállító cochleáris implantátum hatására mi történik az agyban, mely már átalakult a kiesett érzékelés kompenzálására, illetve hogy olyan siket embereknél is jelen vannak-e ezek az agyi változások, akik nem születtek siketen, és az a tény, hogy valaha jól hallottak, meggátolja-e az agyműködés ilyen jellegű átrendeződését.

Forrás: Minden, ami hallás