A rossz állás rosszabb!

Egy rossz állás sokkal károsabb a mentális egészségre, mint a munkanélküliség, állítják kutatók.

Egy rosszul fizetett vagy csak rövid időre szóló idénymunka végzése sokkal károsabban hat mentális egészségünkre, mint a munkanélküliség, állítják ausztrál kutatók. A vizsgálatok során a szakértők összesen 7000 ausztrál mentális állapotát vizsgálták meg és nem meglepő módon arra jutottak, hogy a munkanélküliek szellemi állapota sokkal rosszabb volt, mint azoké, akiknek állandó állásuk volt.

Meglepő módon azonban megállapították, hogy az alulfizetett és idénymunkások mentális egészsége legalább olyan rossz, ha nem rosszabb, mint a munkanélkülieké. A rossz munkakörülmények között dolgozók mentális egészsége idővel jelentősen romlott. A kutatók közvetlen kapcsolatot találtak a munkakörülmények és a mentális egészségi állapot között ezeknél az embereknél. A munkanélküliek esetében is csak akkor várható a mentális javulás, ha minőségi munkahelyet találnak maguknak.

munka62

Egy jó állás körülbelül három ponttal javítja a munkanélküliek mentális állapotát, egy rossz azonban 5,6 ponttal csökkenti. A kutatók szerint a legrosszabban azok járnak, akik olyan munkahelyen dolgoznak, ahol nincs beleszólásuk a munkavégzésbe, és ahol ráadásul még rosszul is fizetik őket. "Az emberek általában úgy gondolják, hogy bármilyen munka jobb, mint a munkanélküliség, ez azonban nem teljesen igaz.

A pszichoszociális munka minőség nagyon fontos szempont, amit mind a munkavállalónak, mind a munkáltatónak figyelembe kell vennie" – írják a kutatók. A kutatás részletes leírása az Occupational and Enviromental Medicine című szaklapban olvasható.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.