A pozitív élmények feldolgozása erőt ad

F. Lassú Zsuzsa, az ELTE Neveléstudományi Tanszék oktatója és Pálinkóné Várszegi Andrea doktorandusz vizsgálata szerint az úgynevezett savoring nagy jelentőséggel bírhat a daganatos megbetegedések komplex terápiájában is.

Az ELTE kutatóinak eredményei azt mutatják, hogy a savoring (a pozitív élmények feldolgozása) nemcsak a boldog élet nélkülözhetetlen összetevője, hanem az olyan, stresszel teli időszakokban is fontos erőforrásként szolgálhat mind a páciensek, mind pedig az őket ápoló hozzátartozók számára, mint amilyenek az életet veszélyeztető, daganatos betegségek.

A pozitív tapasztalatok ismételt átgondolása képes csökkenteni a megbetegedéssel kapcsolatos szorongásos és depresszív tüneteket, az érzelmi distresszt, valamint növelni a pozitív érzelmi állapotot és az élettel vagy a párkapcsolattal való elégedettséget is. A savoring intervenciós lehetőségek a hazai onkopszichológiai ellátás területén is új színfoltot jelenthetnek.

Az ELTE TÓK munkatársainak cikke a Mentálhigiéné és Pszichoszomatika legújabb számában jelent meg A pozitív élmények feldolgozásának (savoring) jelentősége a daganatos megbetegedések komplex terápiájában címmel.

Forrás: ELTE TÓK

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.