A paradicsom az új D-vitamin-forrás?

Hogy miben van sok belőle, mára alighanem kívülről tudjuk. Potenciális új és vegán D-vitamin-forrást talált azonban egy kutatócsoport: a paradicsom génjét.

A D-vitamin szerepe egészségünk és az immunrendszer megerősítése szempontjából a koronavírus-járvány óta különösen megnőtt. Tagadhatatlan, hogy a hal és a tejtermékek a legjobb D-vitamin-források. A D-vitamin segít megvédeni csontjainkat és egészségesen tartani az izmokat és a fogakat.

D-vitamin, vérvétel

Fotó: 123rf.com

A növényi alapú étrendet követőknek azonban nehézséget okozhat az alapvető mikrotápanyag kellő mennyiségű bevitele. Egy kutatócsoport most új potenciális – és vegán – D-vitamin-forrást azonosított: a paradicsom génjét. A szakemberek ún. CRISPR-Cas9 technológiával szerkesztették azt, hogy tartalmazza a D-vitamin prekurzorát. Amennyiben az eljárást kereskedelmi forgalomba helyezik a gazdálkodók és termesztők, ez a paradicsom segíthet a világszerte 1 milliárd embert érintő D-vitamin-hiány kezelésében.

Az izgalmas felfedezés nemcsak javítja az emberi egészséget. Hozzájárul a környezeti előnyökhöz is, amelyet a nagyobb mennyiségű növényi alapú étrend jelent. Az ökológiai előnyök gyakran jelentenek kihívást, hiszen az állati termékekben széles körben megtalálhatóak és biológiailag hozzáférhetőek a kulcsfontosságú vitaminok és ásványi anyagok – jegyezte meg Guy Poppy, a Southamptoni Egyetem ökológia professzora, aki a kutatásban nem vett részt.

“A paradicsom fogyasztása kétségtelenül jobb, mint számos étrend-kiegészítő tabletta bevétele – az emberek átlagosan egyébként sem fogyasztanak elég zöldséget és gyümölcsöt” – szögezte le Cathie Martin társszerző, a norwichi John Innes Center professzora.

paradicsom

Fotó: 123rf.com

A legtöbb ember a táplálkozással visz be szervezetébe D-vitamint, de szervezetünk is képes előállítani ezt a mikrotápanyagot, amikor a bőrt UVB-fény éri – ezért nevezik napfény-vitaminnak. A tudósok hasonló folyamatot alkalmaztak a paradicsomnövényekben. A bőrben található vegyület, amely D-vitamint képes előállítani, 7-DHC vagy D3 provitamin néven ismert – megtalálható a paradicsom leveleiben és az éretlen, zöld gyümölcsökben is. A kutatók a paradicsomnövényekben blokkolták a gént, amely a D3 provitamint koleszterinné alakítja és lehetővé tette a D3 provitamin felhalmozódását az érett paradicsomban.

A paradicsomot a szakemberek UVB fénnyel kezelték, hogy D3-vitaminná alakítsák a D3 provitamint, amely segíti az emberi test megfelelő működését. A tanulmány megállapította, hogy miután D3-vitaminná alakult, egy paradicsomban lévő D3-provitamin megegyezik 2 közepes méretű tojásban avagy 28 grammnyi tonhalban található D3-vitamin mennyiségével.

“Egy Angliában végzett kísérlet most azt vizsgálja, vajon a paradicsomnövények szabadban termesztése, – ahol ki vannak téve természetes napfénynek -, automatikusan kiváltaná-e a 7-DHC D3-vitaminná alakulását. Az első gyümölcsök várhatóan június végén érnek be” – mondta Cathie Martin.

A paradicsomot a leszedés után napon is száríthatják, így nincs szükség UVB fénnyel kezelésre – jegyezte meg a professzor. A tanulmány a Nature Plants tudományos folyóiratban jelent meg.

A génblokkoló technika – amelyet a kutatók a cikk közlésével szabadon elérhetővé tesznek -, más burgonyaféle növényfajtáknál is alkalmazhatók. Ilyen például a paprika, a chili, a padlizsán és a krumpli. A gomba szintén D-vitamin forrás lehet, amennyiben kezelik UVB fénnyel, vagy vadon termesztik. Ezek a növények azonban D2-vitamint termeltek, ami a kutatók szerint jóval kevésbé hatékony biológiailag, mint a húsból és tejtermékekből származó D3-vitamin.

Érdemes tudni: az Egyesült Királyság parlamentje 2022 elején új jogszabályt fogadott el, amelynek célja megkönnyíteni a génmódosított növények kísérleteit.

Olvasd el ezt is!

Piros egészség – Top 8 ok, amiért a paradicsom kötelező egészséges étel!

 

 

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.