A nevetés a legjobb orvosság!

A jelenség pontos működési mechanizmusa nem ismert, annyi azonban bizonyos, hogy a nevetés segít, hogy jobban érezzük magunkat, ártani pedig biztosan nem árt!

A nevetés egészségre gyakorolt hatásának alátámasztása a mai napig számos kérdést vet fel. Valóban a kacagás az, ami ilyen hatékonyan védené szervezetünket? Elképzelhető, hogy mindehhez nélkülözhetetlen a jó humorérzék, a pozitív beállítódás, a támogató baráti kör és családi háttér is egyben?

Nevetés során testünk és arcunk számos izma megfeszül, pulzusunk és vérnyomásunk megemelkedik. Légzésünk gyorsabbá válik, így szöveteink oxigénellátása is fokozódik. Azok, akik hisznek a nevetés jótékony hatásában állítják, egy kiadós kacagás felér egy közepes testedzéssel, a kettő kombinációja pedig különösen hatékony.

A nevetés kutatásának úttörője, William Fry igazolta, hogy az evezőgépen végzett 10 perces edzés hatására elért szívritmus gyorsulást, mindössze 1 percnyi kiadós kacagással teljesítette, mindeközben pedig szervezete jelentős mennyiségű kalóriát is elégetett.

Maciej Buchowski, a Vanderbilt University kutatóorvosa által végzett vizsgálatból az is kiderül, hogy 10-15 percnyi kacagással 50 kalóriától szabadulhatunk meg. Az utóbbi néhány évtized kutatási eredményei az alábbi érdekességekkel szolgálnak a nevetés, szervezetünkre gyakorolt hatásáról:

• Amennyiben véráramlásunk, s az erek megfelelő működését szeretnénk elérni, az erekre szűkítő, szorító hatással bíró drámai témájú filmek helyett válasszunk inkább vígjátékot!

jtcn3eee7

• A fokozott stressz legyengült immunválasszal jár, vagyis azok, akik nevetéssel képesek elütni egy-egy kínos szituációt, máris sokat tettek a betegségek leküzdése érdekében.

• A cukorbetegek életét is szebbé teheti a jókedv! 19 diabéteszes beteg bevonásával végzett kutatás igazolta, hogy ugyanazon elfogyasztott ebéd után vígjáték nézésével, a nevetés hatására a résztvevőknél alacsonyabb cukorszint volt kimutatható, mint egy unalmas előadást követően.

A nevetés kikapcsol, megnyugtat, ellazít, hatására az éjszakai alvás is pihentetőbbé válik.

A jókedv, a nevetés hatására irányuló vizsgálatok valóban alacsony számú résztvevő bevonásával zajlottak, s így eredményeik számos további kérdést vetnek fel. Elképzelhető, hogy a nevetés segíti egészségünk megőrzését, azonban az is igaz, hogy az egészséges emberek többet nevetnek, hangulatuk is kiegyensúlyozottabb, mint betegségektől szenvedő társaiké.

Feltételezhető tehát, hogy a nevetés pozitív hatásait a szoros baráti és családi kötelékekkel rendelkező, s a jókedvű társaságban élő személyek élvezhetik különösen, illetve a kettő együttesen javítja állapotunkat. Érezzük jól magunkat a bőrünkben, és nevessünk sokat!

Forrás:


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.