A narancsok butábbak?

Kevésbé intelligensek a jobboldaliak, mint a baloldaliak? Egy tanulmány szerint a jobboldali politikai nézeteket vallók kevésbé intelligensek, mint baloldali társaik.

Egy a tavaly napvilágot látott, igen ellentmondásos tanulmány szerint a jobboldali politikai nézeteket követők többnyire kevésbé intelligensek baloldali nézetű embertársaiknál, továbbá, az alacsonyabb intelligenciájú gyerekek felnőttkorukra gyakrabban válnak rasszistává és homofóbbá.

A Psychological Science című lapban megjelent tanulmány elkészítése során az ontarioi Brock Egyetem akadémikusai egy 1958-as és egy 1970-es angliai vizsgálat adatait használták fel, melyek során több ezer 10-11 éves gyermek intelligenciáját figyelték meg, akiknél később, 33 éves korukban a politikai nézeteket vették górcső alá. Megkérdezték őket, bánnák-e, ha más rasszhoz tartozóval kellene együtt dolgozniuk, vagy más rasszhoz tartozók lennének a szomszédaik, továbbá, hogy egyetértenek-e azzal a – többnyire a jobboldalhoz köthető – követeléssel, miszerint a törvényszegőkkel szemben szigorúbban kéne eljárni, illetve, hogy már az iskolákban meg kéne tanítani a hatóságoknak való engedelmeskedést.

A kutatók ezeket a korábbi vizsgálati eredményeket egy új amerikai vizsgálattal is összevetették, amely során a kognitív képességek és a homoszexualitással kapcsolatos előítéletek közötti összefüggéseket tárták fel a szakemberek. A tanulmány szerzői úgy vélik, igen szoros összefüggés fedezhető fel mind a gyerek-, mind a felnőttkori alacsony intelligencia, továbbá a jobboldali politikai nézetek között, emellett azt állítják, hogy a konzervatív politikai nézetek egy olyan összetett viszonyrendszernek a részét képezik, amelyek gyakran vezetnek előítéletességhez. A tanulmány szerint az intelligencia és az előítéletesség közötti összefüggés hátterében az állhat, hogy az alacsonyabb kognitív képességekkel bíró egyének számára a jobboldali nézetek egyfajta stabilitás és rend érzetét keltik.

Fotó: 123rf.com

Azt ugyanakkor a szerzők is elismerik, hogy semmiképpen sem jelenthető ki egyértelműen, hogy minden konzervatív ember egyben előítéletes is, továbbá, hogy minden előítéletekkel bíró ember feltétlenül konzervatív lenne.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.