A narancsok butábbak?

Kevésbé intelligensek a jobboldaliak, mint a baloldaliak? Egy tanulmány szerint a jobboldali politikai nézeteket vallók kevésbé intelligensek, mint baloldali társaik.

Egy a tavaly napvilágot látott, igen ellentmondásos tanulmány szerint a jobboldali politikai nézeteket követők többnyire kevésbé intelligensek baloldali nézetű embertársaiknál, továbbá, az alacsonyabb intelligenciájú gyerekek felnőttkorukra gyakrabban válnak rasszistává és homofóbbá.

A Psychological Science című lapban megjelent tanulmány elkészítése során az ontarioi Brock Egyetem akadémikusai egy 1958-as és egy 1970-es angliai vizsgálat adatait használták fel, melyek során több ezer 10-11 éves gyermek intelligenciáját figyelték meg, akiknél később, 33 éves korukban a politikai nézeteket vették górcső alá. Megkérdezték őket, bánnák-e, ha más rasszhoz tartozóval kellene együtt dolgozniuk, vagy más rasszhoz tartozók lennének a szomszédaik, továbbá, hogy egyetértenek-e azzal a – többnyire a jobboldalhoz köthető – követeléssel, miszerint a törvényszegőkkel szemben szigorúbban kéne eljárni, illetve, hogy már az iskolákban meg kéne tanítani a hatóságoknak való engedelmeskedést.

A kutatók ezeket a korábbi vizsgálati eredményeket egy új amerikai vizsgálattal is összevetették, amely során a kognitív képességek és a homoszexualitással kapcsolatos előítéletek közötti összefüggéseket tárták fel a szakemberek. A tanulmány szerzői úgy vélik, igen szoros összefüggés fedezhető fel mind a gyerek-, mind a felnőttkori alacsony intelligencia, továbbá a jobboldali politikai nézetek között, emellett azt állítják, hogy a konzervatív politikai nézetek egy olyan összetett viszonyrendszernek a részét képezik, amelyek gyakran vezetnek előítéletességhez. A tanulmány szerint az intelligencia és az előítéletesség közötti összefüggés hátterében az állhat, hogy az alacsonyabb kognitív képességekkel bíró egyének számára a jobboldali nézetek egyfajta stabilitás és rend érzetét keltik.

Fotó: 123rf.com

Azt ugyanakkor a szerzők is elismerik, hogy semmiképpen sem jelenthető ki egyértelműen, hogy minden konzervatív ember egyben előítéletes is, továbbá, hogy minden előítéletekkel bíró ember feltétlenül konzervatív lenne.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

  1. Mészáros

    Na igen. És akinek nincs facebook fiókja az antiszociális terrorista meg vírustagadó összeesküvés elmélet hívő lázadó és biztosan jobbos. Még az is bizonyított szakértők által hogy nagy valószínűséggel homokos alacsony IQ-val. Hányok ezektől a manipulatív cikkektől…

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.