A legjobb oldal a bal oldal?

A Wake Forest Egyetem kutatói, Kelsey Blackburn és James Schirillo szerint a legjobb arcunkat akkor tudjuk mutatni, ha a bal oldalunkat fordítjuk beszélgetőpartnereink felé.

Kutatásaik szerint az arc bal oldalát a legtöbb ember kellemesebbnek ítéli meg, mint a jobb oldalt, ez pedig elsősorban annak köszönhető, hogy a bal arcrészen erőteljesebben jelennek meg az érzelmeink.

Az emberek nagyrészt az arckifejezésekről olvassák le mások érzelmeit. Egyedülálló arcizmaink rendkívül sok érzelmi állapot kifejezésére alkalmasak. A mostani vizsgálatok szerint az arcunk bal oldala sokkal aktívabban vesz részt az érzelmek kifejezésében, mint a jobb. Érdekes megfigyelni, hogy a népszerű művészekről készült képek is általában az adott művész bal profilját ábrázolják.

“Vizsgálataink szerint a bal oldal sokkal intenzívebben vesz részt az érzelmek kifejezésében, ami a külső szemlélő szemében vonzóbbá teszi a bal arcrészt” – vélekedtek a szerzők. A kutatók a résztvevőket arra kérték, hogy osztályozzanak női és férfi arcokról készült fekete-fehér képeket aszerint, mennyire találják megnyerőnek őket. A képek között szerepeltek balról és jobbról fotózott alakok, valamint a jobb oldalról balra tükrözött arcok is.

Az eredmények szerint a résztvevők minden esetben a bal oldali portrékat kedvelték jobban, függetlenül attól, hogy az eredetileg is bal oldalról készült, vagy csak később tükrözték. A férfiak és a nők egyaránt kellemesebbnek találták a bal oldali portrékat. Ezt az eredmény a pupillavizsgálat is megerősítette: pupilláink ugyanis annál tágabbak, minél érdekesebb az kapott inger – ebben az esetben a megnyerőbbnek látszó portrék hatására jobban tágult a pupilla.

A kutatás részletes leírása az Experimental Brain Research című online szaklapban olvasható.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.