A kézfogás csak erősen ér valamit?

A „döglött hal-kézfogásról” bizonyára hallottunk már – ez az, amitől mindenkit óva intenek a szakemberek. Az erős kézfogás megbízható jellemre vall. De hogyan lehet erőteljes a kézfogásunk?

Amikor megismerkedésre vagy éppen üzletkötésre kerül a sor, nem lehet alulértékelni a kézfogás jelentőségét. A kézfogás szabályait igenis érdemes megszívlelni. A népszerű közvélekedés szerint a határozott, de barátságos kézfogás segít a jelentőségteljes első benyomás kialakításában, sőt egy üzleti megállapodás „megpecsételésében” is.

Egy tanulmány most rávilágít arra, mennyire lényeges is az üzenet, melyet kézfogásunkkal adunk át, azaz csupán azzal, milyen is az a kézrázás, kézfogás.

A kézfogás tudománya

A Journal of Cognitive Neuroscience-ben közzétett, nem túl nagyszabású, ám annál érdekesebb tanulmányt Sanda Dolcos PhD, az Illinois-i egyetem pszichológia szakának doktorandusz hallgatója vezette. A kísérlet tizennyolc résztvevője rövid filmeket nézett arról, hogyan üdvözli egymást két személy egy üzleti találkozó keretében. Párbeszédek nem voltak, csak a testbeszéd volt látható.

Egyes esetekben a fogadtatás meleg és barátságos volt, nyitott karokkal, mosollyal – más esetekben kevésbé volt kedves, keresztbefont karok és mogorva tekintet övezte. Mindkét esetben félidőben kézfogás előzte meg az „akciót”.

kézfogás

Miközben a főiskolai hallgatók a filmeket nézték, a kutatók agyi aktivitásukat mérték funkcionális MRI segítségével. A résztvevőknek ezután értékelniük kellett a fogadtatásokat üzleti partnerként, kompetencia, megbízhatóság, illetve vonzerő szempontjából. Nem meglepő módon a barátságos fogadtatást értékelték legpozitívabban, a kézfogás pedig csak növelte a jó benyomást.

Ennél érdekesebb azonban, hogy a kézrázás ugyanakkor tompította a negatív fogadtatás hatását. A következtetés az, hogy valakivel kezet fogni, amikor először találkozunk, egy kis biztosítékot nyújt arra az esetre is, ha netán később valami hibát követnénk el.

A funkcionális MRI azt mutatta, hogy a kézfogás figyelésekor azok az agyi területek aktiválódtak, melyek a társadalmi gondolkodással hozhatók összefüggésbe. Akkor lépnek általában működésbe, amikor más emberek szándékát állapítjuk meg, becsüljük fel, vagy értékeljük – mondta el Florin Dolcos, PhD, a tanulmány társszerzője.

A korábbi kutatások alapján tehát sokkal inkább tűnünk érzelmeinket kifejező, megbízható embernek, ha a kézfogásunk előnyös. A tanulmányban, amikor a főiskolai hallgatók azt játszották, hogy állásinterjún vesznek részt, az erős kézfogással rendelkezők voltak inkább azok, akiket rátermettebbnek találtak és alkalmasabbnak az alkalmazásra.

No, de milyen az ideális, határozott kézfogás? Természetesen nem a „döglött hal-kézfogás”, de nem is csonttörő jellegű.

Az erős kézfogásnak öt jellemzője van: erős, élénk, hosszabb időtartamú, megvan a közvetlen szemkontaktus, teljes markolattal történik

Ám ha nem vagyunk olyan típusok, akik képesek egy igazán erőteljes kézrázásra, akkor sem kell kétségbeesnünk, mert a nem verbális eszközökkel, így a barátságos mosollyal vagy azzal, hogy megközelíthető testtartást veszünk fel, ellensúlyozni tudunk egy gyengébb kézfogást is.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.