A hőség és a kisállatok

A nyári hőséget az állatok is megszenvedik, így vigyázni kell arra, hogy a láncon kikötött kutyákat se hagyják a gazdák a tűző napon, hanem biztosítsanak számukra naptól védett, hűvös helyet és megfelelő mennyiségű friss ivóvizet.

Kisállatok fürdetése a melegben

A kutya pusztán a lihegéssel hűti magát, amely néha nem elegendő, ilyenkor az állat keresi a hűvös helyet, padlót, amelyre fekve hűtheti magát. A meleg napokon a nagyobb sétákat ezért kora délelőttre vagy késő délutánra kell időzíteni, valamint érdemes az állatok számára mindig biztosítani hűvös helyet, ahova szabadon el tud bújni, és naponta többször szükséges friss vizet adni nekik az élelem mellé.

kutyafürdő

A hőség elviselésében segíthet az állat bundájának benedvesítése, vagy akár az állat úsztatása, és semmikképp nem szabad a kutyákat vagy más állatokat a tűző napon hagyott, felforrósodó autóba zárni.

Ha az állat intenzíven liheg, a nyelve állandóan kilóg a szájából, színe sötétebb a megszokottnál, ez hőtorlódást vagy hőgutát is jelenthet, ilyenkor gyors folyadékpótlás és az állatorvosi segélykérés életmentő lehet.

Az a gazda, aki nem figyel kellőképpen kedvencére, az állatkínzás bűncselekményét követi el, amelyért két évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.