A herevisszér tágulat – fájdalmas és a nemzőképességet is tönkre teszi

Esetenként fájdalom és húzó érzés utalhat a herevisszér tágulatára, máskor csak tapintással érzékelhető elváltozás, és sokszor akár tünetmentes is maradhat.

De mivel dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa szerint akár a spermiumképződés is zavart szenvedhet emiatt, a kivizsgálás és szükség szerint a kezelés is fontos lehet.

 

A herevisszér tágulat okozhat férfi terméketlenséget

 

A herevisszér tágulat – amelyre genetikai adottság és sovány magas testalkat is hajlamosíthat – elsősorban a bal herevénákra jellemző. Veszélye elsősorban abban áll, hogy a romló véráramlás miatt fokozódhat a herén belüli nyomás, ami akár a here sorvadásához, méretcsökkenéséhez is vezethet. A vénás pangás pedig a here hőmérsékletének emelkedését eredményezheti, ami károsíthatja a spermiumtermelést. (Egyes vélemények szerint a spermiumtermelődés csökkenése annak tudható be, hogy a vénás visszaáramlás miatt a vesevénából toxikus anyagok kerülnek a heréhez.) A herevisszér tágulat nem ritka jelenség, minden ötödik, hatodik férfit érinti, és a férfi terméketlenség egyik leggyakoribb oka.

Fotó: 123rf.com

Látható-e a herevisszér tágulat?

 

A herevisszeresség az esetek többségében tünetmentes, és csak a herezacskón keresztül tapinthatók ki a tágult vénák. Az első fázisban még csak a szakember képes kitapintani a tágulatot, a másodfokú tágulat már könnyen kitapintható, a harmadfokú tágulat pedig már látható is. Előfordulhat az is, hogy enyhe fájdalom, bizonyos húzó érzés hívja fel a figyelmet a problémára, amely sokszor melegben, hosszú ideig tartó állás, ülés vagy edzés után jelentkezik. Akár látható elváltozást fedez fel valaki, akár szokatlan érzés mutatkozik a herében, mindenképpen fontos a kivizsgálás. A vizsgálat során álló és fekvő helyzetben is vizsgálni kell a heréket és az ondózsinórt, és fontos lehat a here ultrahang elvégzése is. Ha a férfi terméketlenség okának keresése során merült fel a herevisszér tágulat diagnózisa, szintén vizsgálni kell az ondó minőségét, termékenyítőképességét. Az eredmények alapján születhet döntés a kezelés formájáról.

Fotó: 123rf.com

Mikor szükséges a műtét?

 

Az esetek többségében a nemzőképesség károsító hatása vagy a fájdalom miatt kell kezelni a herevisszerességet, enyhébb esetek gyakran nem igényelnek kezelést.
– Ha szükség van műtétre, annak célja, hogy a here tág vénáinak lekötésével megszüntessük a vénás pangást – ismerteti dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa. – A beavatkozás lehet úgynevezett magas lekötés, subinguinális műtét, laparaszkópos megoldás vagy mikrosebészeti eljárás. A jó hír, hogy megfelelő eljárással 60-70%-ban javulnak a spermaparaméterek és ez jelentősen növeli a megtermékenyítés esélyét. Fontos tehát, hogy ne csak a fájdalom vagy a látványos változások miatt forduljon a páciens orvoshoz, hiszen akár ezek nélkül is előfordulhat, hogy a herevisszér tágulat miatt marad el a várt fogantatás.  

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.