A harag megbetegít!

A folyamatos múlton való rágódás nem csak megakadályozza, hogy élvezd a jelent, hanem az egészségedre is ártalmas lehet – derült ki egy kutatásból.

Azok a legboldogabb és legegészségesebb emberek, akik képesek a jelenre koncentrálni, és élvezni azt – állítják a Granada Egyetem kutatói. Persze ez nem azt jelenti, hogy egyszerűen felejtsük el a múltban történt negatív tapasztalatainkat, csupán azt, hogy miután levontuk a jövőre néző következtetéseket és tanultunk a hibáinkból, tudjunk továbblépni. A vizsgálat során a kutatók 50 férfit és nőt kérdeztek meg múltbéli érzéseikről, valamint arról, hogy mit gondolnak a jövőjükről. Ezután megvizsgálták a fizikai valamint a mentális egészségüket és az életminőségüket.

harag

A válaszok elemzése után kiderült, hogy akik a múltjukban történt rossz dolgokon rágódnak, azoknak az életminőségük általában véve is rosszabb volt. “Megfigyeltük, hogy amikor az emberek a a múltjukban történt negatív eseményeken rágódnak, a jelenjükhöz és a jövőjükhöz is pesszimistán vagy fatalistán állnak hozzá. Ugyan nem rosszabb fizikai, vagy mentális állapotuk, az életminőségük azonban igen” – mondta el Cristian Oyanadel, a tanulmány társszerzője. A szakértők ezért azt hangsúlyozzák, hogy tanuljunk a múltunkból és lépjünk tovább. Tervezzük a jövőnket, de élvezzük a jelent is.

Korábbi kutatásokból az is kiderült, hogy akik állandóan panaszkodnak az egészségi állapotukra, és aggodalmaskodnak, valószínűbb, hogy betegek lesznek és háromszor nagyobb eséllyel halnak meg 30 éven belül.

Forrás: MTI


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.