A hangulat színei

A depressziós vagy szorongó emberek hajlamosak kedélyállapotukat szürke színnel jellemezni, míg a boldogabb emberek a sárgát kedvelik.

A BMC Medical Research Methodology című folyóiratban megjelent tanulmányban részletezett eredmények segítségével az orvosok jobban felmérhetik azon betegek állapotát, akikkel nehézkes a verbális kommunikáció.

?Ez egy olyan mérési módja a szorongásnak és a depressziónak, melyhez nem szükséges a nyelvhasználat.? ? nyilatkozta a LiveScience-nek a társszerző, Peter Whorwell, a Dél-Manchesteri Egyetemi Kórház gasztroenterológusa. ?Nagyon érdekes, hogy ezzel talán jobban fel is lehet mérni a beteg hangulatát, mint a kérdezősködéssel.? A színeket gyakran használják a kedélyállapotok metafórájaként, de eddig még senki sem kutatta rendszerszerűen a színasszociációkat, mondta el Whorwell.

A vizsgálathoz munkatársaival nyolc színt választottak ki (piros, narancs, zöld, lila, sárga, rózsaszín és barna), és mindegyiket négy árnyalatra osztották. Az összesen 38 lehetőség között szerepelt még a fekete, a fehér és a szürke négy árnyalata. A célcsoportokkal való találkozást követően a kutatók úgy döntöttek, hogy a színeket egy kör alakjában ábrázolják. Ezután kerestek 105 egészséges, 110 szorongó és 108 depressziós felnőttet, majd elküldték nekik a színkört. Mindenkit megkértek arra, hogy válassza ki ezekből a kedvenc színét, és azt is, amelyiket a legközelebb érezték magukhoz. Végül meg kellett jelölniük azt a színt is, amely legjobban illett az elmúlt néhány hónapban tapasztalt kedvükhöz is.

Egy másik, 204 egészséges önkéntesből álló csoport pedig pozitív, negatív és semleges csoportokba osztályozta a színeket. A depressziós, szorongó és egészséges emberek egyaránt kedvelték a kéket és a sárgát. A színkör 28-as számú kék színe volt a leggyakoribb kedvenc szín az egészségesek körében.
4578A kicsit sötétebb árnyalatú 27-es kéket választotta a legtöbb szorongó és depressziós beteg. Ugyanakkor a 14-es számú sárga színről állították azt, hogy az ragadta meg legjobban a figyelmüket. Ha azonban a kedélyállapotról volt szó, a csoportok véleménye megoszlott. Az egészségeseknek mindössze 39 %-a tudta színnel jellemezni a kedvét. Azok közül, akik megtették, a 14-es sárga árnyalat volt a leggyakoribb választás (20 %). A szorongó emberek 30 %-a az egyik szürkét választotta, csakúgy, mint a depressziósoknak több mint fele. Összehasonlításképpen az egészséges önkénteseknek csak 10 %-a jellemezte saját hangulatát szürkével.

A kutatók azt is felfedezték, hogy a hangulat színnel történő párosítása függ a telítettségtől is. ?A világoskék nem függ össze a rosszkedvvel, viszont a sötétkék igen. ? mondta Whorwell. A színárnyalat fontosabb, mint a szín maga.? Whorwell a színkereket most irritábilis bél-szindrómában szenvedő betegeken teszteli. Azt reméli, hogy a színválasztás felfedi a betegek hozzáállását, és előre jelzi, hogyan reagálnak majd az olyan kezelésekre, mint pl. a hipnózis.

Mivel az emberek általában szégyellik emésztőrendszeri tüneteiket, olykor jobb a nemverbális információszerzés, mint a beszélgetés. További kutatások révén a színkereket fel lehetne használni több orvosi területen is a gyermekgyógyászattól a sebészetig. ?Most már a kezünkben van egy eszköz.? ? mondta Whorwell. ?Játszani kell vele, hogy ráakadjunk az alkalmazási területekre.?

Forrás: