A hajhullás gyakoribb típusai, okai és kezelése

Férfiakat és nőket is érzékenyen érintő probléma a hajhullás. Dr. Brezán Edina bőrgyógyászhoz, a Budai Allergiaközpont orvosához is sokan fordulnak ilyen panasszal. A doktornő elmondta, hogy milyen okok állnak leggyakrabban a hajhullás hátterében és hogyan lehet kezelni.

 

Mikor forduljunk orvoshoz?

Egyre több hajat találunk a kádban hajmosás után és a napi fésülés során is sokat veszítünk. Nehezebben formázható, gyenge, törékeny hajszálak mellett már látható a hajkorona csökkenése. Ilyen esetben már mindenképp javasolt szakembert felkeresni. Férfiaknál a kopaszodás a halántéktáji hajvonalban megfigyelhető, nőknél elsősorban a fejtetőn és a középvonalban ritkul meg a haj.

Egészséges személyeknél a hajszálak 90%-a növekvő, 10%-a pedig nyugvó fázisban van. A nyugvó hajszálak 2-3 hónap után kihullanak, újak pótolják. Napi 100-nál több kihullott hajszál az a mennyiség, amitől már érezhetően és láthatóan megritkul a hajunk.

Foto:123rf.com

A hajhullás gyakoribb típusai

Alopecia areata, vagyis foltos hajhullás esetén jellegzetesen, jól körülírt foltokban, kör alakban történik a hajvesztés. A haj mellett az arcszőrzet és a szemöldök is érintett lehet. A kiváltó oka lehet autoimmun folyamat,  pszichés stressz, infektív gócok.  Az anagén effluvium a hirtelen jelentős behatásra a hajszálak tömeges kihullása, gyakori jelenség kemoterápián átesettek körében, de egyéb gyógyszerek és toxikus anyagok is okozhatják.

Telogén effluvium során több hajszál kerül  nyugvó fázisba.  A hajhullásnak ez esetben igen szerteágazó okai lehetnek, akár vashiány, cukorbetegség, fertőzés, súlyos betegség, drasztikus fogyókúra, stressz, szülés, pajzsmirigybetegség, vérszegénység vagy bizonyos gyógyszerek szedése.

Az androgén alopecia gyakori, fokozatosan kialakuló állapot, a férfiak 50%-át, a nők 15-20%-át érinti. Jellegzetesen a fejtetőn és a halántéktájon ritkul a hajzat.

Foto:123rf.com

Hogyan kezelhető a hajhullás?

Az elvesztett hajszálak visszanyerhetők, ha megtaláljuk a hajhullást kiváltó okot és kezelni tudjuk – magyarázza dr. Brezán Edina. Ehhez sok esetben alapos bőrgyógyászati kivizsgálásra is szükség lehet. Az első lépésben alaposan kikérdezzük a beteget a hajhullásról és az egyéb panaszairól, betegségéről és szedett gyógyszerekről, szokásairól, de kitérünk például olyan hétköznapi kérdésekre is, mint a hajhordási, formázási szokások. Hajártalmat okozhat ugyanis a vendéghaj, a szoros hajfonat, a hajcsavarók használata, a hidrogénezés, a színezés és a tartós hullám vagy egyenesítés is.

Foto:123rf.com

A hajhullás megszüntetéséhez tehát a kiváltó okot kell kezelni. Ezzel komoly egészségügyi problémákra is fény derülhet, de a hajhullás kezelése az önértékelésünk szempontjából is lényeges. „A dúsabb hajkoronával a páciensek – elmondásuk alapján – úgy érzik, hogy fiatalosabb, egészségesebb és magabiztosabb külsőt is nyernek. A kiváltó októl függően átlagosan 4-5 hónapra van szükség, mire látható eredményt tudunk elérni a haj állapotában.”

 

Forrás: Budai Allergiaközpont


Egy válasz

  1. Hajhullás

    Érdemes fejmasszírozással kezdeni, mert szinte az összes fajta hajhullásnál megfigyelhető a hajhagymák elégtelen tápanyag- és oxigénellátása. Ezen a napi 10 perces fejmasszázs sokat javít.

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.