A fogyásban is segíthet a bélflóra helyreállítása

A túlsúlytól is segít megszabadulni és többek között a puffadás, hasmenés és székrekedés leküzdésében is megoldást jelenthet a bélflóra helyreállítása.

Táplálkozásunk és a mikrobiom

Ha az étrendünkben túlnyomó részt gyorsan felszívódó szénhidrátok és magas zsírtartalmú élelmiszerek szerepelnek, kevés rostot fogyasztunk, akkor előbb vagy utóbb érezni fogjuk, hogy szűkebbek a ruháink és a mérleg is elárulja, hogy bizony felszedtünk néhány plusz kilót. A nem megfelelően összeállított étrend azonban nem csak az elhízás miatt, hanem a mikrobiom egészsége szempontjából is kockázatot jelent.

A mikrobiom minden embernél egyedi, a szervezetünkben lévő mikroorganizmusok összessége. Többségük – kb. 2000 baktériumfaj – a bélrendszerben, ezen belül is a vastagbélben található. Szerepet játszanak a vitaminok előállításában, részt vesznek a szénhidrátok lebontásában, az immunrendszer működésében.

Foto:123rf.com

Dr. Németh Alíz gasztroenterológus, hepatológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy a bél mikrobiom számára az étrendünk szolgál táplálékul. Ha nem jut a mikrobiom őket tápláló, bélfalat védő tápanyagokhoz hasmenés, székrekedés, puffadás, helyi gyulladás, következményes áteresztő-bél szindróma alakulhat ki. Táplálkozásunkkal tehát befolyásolni lehet, meg tudjuk változtatni a mikrobiom összetételét.

A mikrobiom baktériumat is táplálni kell

A mikrobiom diéta során lényegében a bélflóra helyreállítására törekszünk. Ennek érdekében kerüljük a feldolgozott szénhidrátok és a tejtermékek nagy mennyiségben történő fogyasztását. Javasolt a vörös húsok és az alkoholfogyasztás minimalizálása.

Lényeges a napi rutin, a rendszeres étkezés, ügyelve az ajánlott napi rostmennyiségre, az omega-3 zsírsavak fogyasztása – lehetőleg heti 2-3 alkalommal szerepeljen tengeri hal az étrendben, ill. javasolt az olívaolaj, repceolaj, lenolaj használata.

A rendszeres testmozgás a bélflóra egészségére is jó hatással van, emellett a probiotikumok alkalmazása is segíthet a mikrobiom összetételét kedvezően befolyásolni.

Fotó: 123rf.com

Mikor fordulj orvoshoz?

A mikrobiom diéta segítségével a túlsúlytól is megszabadulhat és a kellemetlen panaszai is megszűnhetnek. A diéta azonban nemcsak emiatt lényeges. Az elhízás mellett a bélbaktériumok összetétele hatással van az idegrendszer működésére (bél-agy tengely) is, de szerepet játszhat többek közt a gyulladásos bélbetegségek, allergiák, immunbetegségek és IBS kialakulásában is.

Amennyiben tehát a panaszaink nem szűnnek, puffadás, hasfájás, görcsök, hasmenés vagy épp székrekedés okoz problémát, akkor mindenképp javasolt a kivizsgálás! Ilyen esetben a háttérben olyan elváltozások is állhatnak – például kontaminált vékonybél szindróma (SIBO), vagy laktóz intolerancia – amelyek orvosi kezelést igényelnek. A bélflóra egészségének helyreállításához ilyenkor – az étrendi változtatások mellett – célzott gyógyszeres kezelésre is szükség lehet.

Olvasd el ezt is!

Zsírmáj – Brutálisan pusztítja a bélflórát

 

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.