A fél világ tervez ajándékcserét karácsony után

Egy friss felmérés szerint az emberek 55%-a visz vissza ajándékokat

Amikor azon vagyunk, hogy a nem-kívánt ajándékhoz mosolyt színleljünk, talán könnyít a lelkünkön az a tudat, hogy nem vagyunk egyedül.

A leggyorsabban növekvő beauty-tech cég, a FOREO legfrissebb felméréséből kiderül: az emberek 55%-a szokott karácsonyi ajándékot visszacserélni, 22%-uk pedig egy éven belül továbbajándékozza a sosem vágyott meglepetést.

 

Tény, hogy a karácsony az év legnagyobb vásárlási ünnepe. Az amerikaiak várhatóan több mint 1000 milliárd dollárt költenek ajándékokra idén, míg az Egyesült Királyság lakói több mint 2 milliárd dollár értékben vásárolnak ebben az időszakban. Sajnos ezen ajándékok több mint fele megkapja majd a ‘nem-tetszős’ címkét. A ruhaneműkből és kiegészítőkből kerülnek ki általában a legrosszabbnak ítélt karácsonyi ajándékok, melyeket a megajándékozottak 34%-a sosem vásárolna meg magának. És hogy kitől kapjuk ezeket? A legrosszabb ajándékozók képzeletbeli díját a barátok (27%), és a szülők kaphatnák (16%) meg.

 

A  globális felmérés felfedte minden idők legszörnyűbb karácsonyi ajándékait is: súlycsökkentő talpbetét, fakanál és gumióvszer is akadt a listán. Kiderült, hogy az ajándékozás valóban művészet, amit el kell sajátítani. Noha a kutatás számos fura és nem-kívánt meglepetést listázott, az egyetlen dolog, ami nem volt a sorban, az a szépségtechnológiai eszközök.

“2018-ban csupán az Egyesült Államokban 13 milliárd dollárt pazaroltak el nem kívánt ajándékokra, ami valóban sokkoló adat. A vásárlók egyszerűen többre vágynak, a brandeknek pedig több figyelmet kellene fordítaniuk az ajándék kínálatukra.” – mondta Dalia Fernandez, Termékfejlesztési Menedzser.

Nem meglepő módon, az ünnepi ajándékok beszerzése és a vele járó stressz akár a mentális jóllétünket is befolyásolhatják, extrém stresszt okozva. Az Amerikai Pszichológiai Társaság közvélemény-kutatása szerint az amerikaiak 69%-a kimondott stresszhelyzetet él át a pénzhiány, 51%-ékuk pedig az ajándékozás körüli nyomás miatt.

Note

 

  • Az Egyesült Államokban nem-kívánt ajándékokra 13 milliárd dollárt pazarolnak el
  • Az amerikaiak 1000 milliárd dollárt, az angolok 2 milliárd dollárt költenek karácsonyi meglepetésekre
  • A válaszadók 55%-a bevallotta, hogy szokott ajándékokat visszacserélni, 22%-uk pedig egy éven belül tovább is ajándékozza, azt, ami nem tetszett neki
  • A barátok számítanak a legszörnyűbb ajándékozóknak (27%), őket követik az anyukák-apukák (16%)
  • A legrosszabb ajándékok a ruházati cikkek és kiegészítők (46%), a háztartási cikkek (20%), ezeket követik a parfümök és kozmetikai szerek (12%)
  • Az amerikaiak 69%-a stresszel a pénz miatt, 54%-uk inkább kihagyná a karácsonyt, csak ne kelljen aggódni az ajándékok miatt.

 

Forrás: FOREO online felmérés, 2019

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.