A demencia egy új formája lesz a hosszú COVID?

Egy frissen végzett, kis méretű vizsgálat eredményei szerint a Covidban elhunytak egy részének agyában olyan elváltozásokat találtak, amik az alzheimeresekre is jellemzőek.

A Columbia Egyetem kutatói szerint mindez azért is lényeges, mert megmagyarázhatja a hosszú Covidban szenvedők által átélt emlékezeti nehézségeket. 

A tudósokat éppen ez a „ködös” gondolkodási tünet sarkallta arra, hogy közelebbről megvizsgálják az agy egy bizonyos molekulájának, a rianodin receptorok működését Covidban. A vizsgálatot vezető Dr.Andrew Marks elmondta, hogy a rianodin receptorok szerepét már ismerik, ugyanis többek között a stresszre és az Alzheimer-kórra adott agyi válaszban is jelen van. 

Fotó: 123rf.com

A tanulmány szerzői összesen tíz, Covidban elhunyt beteg agyát vizsgálták meg. Többek esetében tapasztalták a fenti jellegzetes, Alzheimer-kórban is megfigyelhető receptorváltozást, valamint a szintén a betegségben megjelenő úgynevezett tau-csomókat. Utóbbiakat egyrészt megtalálták azokon a területeken, ahol jellemzően az Alzheimer-kór esetében is elhelyezkednek, ám ezeken kívül az agy más pontjain is felfedezték a tau jelenlétét.

Foto:123rf.com

A kutatók szerint ez jól magyarázhatja a hosszú Covidban tapasztalt ködös gondolkodást és memóriaproblémákat.

Az elváltozások közvetítő-mechanizmusa a feltételezések szerint a súlyos fertőzésre adott immunválasz nyomán fellépő agyi gyulladásos folyamat lehet, ami károsítja a rianodin receptorokat és a tau csomók kialakulásához vezet. 

Ismert fűszernövény alkotóeleme hatásos a Covid és az Alzheimer-kór ellen

Dr. Mark szerint még az is elképzelhető, hogy a hosszú Covid az Alzheimer-kór egy atipikus formája – vagy épp az is elképzelhető lehet, hogy a súlyos covidosok később esendőbbek lehetnek az Alzheimer-kór kialakulására. Ezen feltételezések bizonyítására azonban még sok további vizsgálatra van szükség.

 

Forrás: felejtek.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.