A basáskodók erőszaktevők is?

Az erősen szabályozó viselkedést mutató partner általában gyakrabban erőszakoskodik testileg és szexuálisan is a párkapcsolatában, derül ki egy jelentésből.

A jelentést az Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine számában jelent meg. Azok a fiatal nők, akik ennek szenvedő alanyai, nem szívesen válaszolnak a párkapcsolati agresszióval kapcsolatos kérdésekre. "A kamaszok és fiatal felnőttek körében nagyon magas a párkapcsolati erőszak aránya." – írta a cikkhez csatolt háttérinformációkban. A másikon uralkodó viselkedés és a kapcsolati erőszak kapcsolatának vizsgálatához névtelen öninterjúkat alkalmaztak egy klinika nőbetegei között. 603 nő vett részt a 15-24 éves korosztályból.

Közülük 411 nő (68 százalék) számolt be legalább egy olyan alkalomról, mikor párjuk uralkodott felettük. 38,1 százalék csak ezzel a viselkedéssel találkozott, míg 11,4 illetve 10 százalék emellett testi és szexuális erőszak áldozatává is vált. 8,6 százalék szenvedte el az összes fajta párkapcsolati bántalmazást.

bantalmazas

A szerzők felfedezték, hogy az alábbi tényezők esetén növekszik a partner által tanúsított uralkodó viselkedés: latin származás, gyermekkorban tapasztalt otthoni erőszak, egy vagy több terhesség, testi vagy szexuális erőszak, és ha nehezükre esett partnerüket kondomhasználatra kérni.

A megkérdezett nők közül nagyjából minden tizedik az összes fajta párkapcsolati erőszakot átélte. A többiek esetében változó mértékben nyilvánult meg a tipikus uralkodó viselkedés. 22 nőnek engedélyt kellett kérnie a párjától, hogy felkereshesse az orvost, 38 nőt megpróbáltak elszigetelni a családjától, 149 nőt elhanyagolt a partnere, 160 pedig nem tarthatta a kapcsolatot a barátaival.

"Az adatok azt mutatják, hogy rendkívül gyakori a fiatalok párkapcsolataiban az uralkodó viselkedés. Az arányok és az erőszakkal való átfedések ismerete érintheti az egészségügy által biztosított szűrést, és azt, hogy mennyire őszintén válaszolnak a kérdésekre. A tény, hogy a fiatal nők nem szívesen vallják be az igazat, azt hordozza magában, hogy gondos, ismételt, új módszereket alkalmazó vizsgálatokkal kell törekedni a beazonosításra, hogy a kezeléseket meg lehessen kezdeni."

Forrás: