8 dolog, ami tönkreteheti a hajad

A haj a megjelenés záloga, tehát nem árt, ha úgy bánunk vele, hogy minél tovább ki tudjuk használni előnyeit.

Képesek vagyunk hetente fodrászhoz járni, vagy órákig a tükör előtt igazítani a hajunkat, hogy a maximumot kihozva belőle, elégedettek lehessünk megjelenésünkkel. Mélyen, legbelül tisztában vagyunk azzal, hogy a gyakori mosás, a folyamatos hajegyenesítés, a rendszeres festetés, vagy adott esetben a göndörítés egyáltalán nem tesz jót a hajszálak állapotának. Hiába tudjuk, nem gondolunk bele, mekkora kárt okozhatnak ezek a szépítkezési módszerek.

Nézzük, mi az, ami többet árt a haj szerkezetének és tartásának, mint használ?

Egyenesítés és göndörítés

A vegyszerek segítségével történő ideiglenes módosítás a hajszálak tulajdonságaiban több héten keresztül garantálja az áhított tökéletesen egyenes, vagy gyönyörűen göndörödő tincseket. Persze mindennek ára van. Ebben az esetben pedig nem csak a fodrászodnak kell fizetned, hanem a későbbiek folyamán a saját bőrödön is megtapasztalhatod, mivel jár mindez pontosan. A mesterséges eljárások gyengítik a haj szerkezetét, amitől a későbbiek folyamán szárazzá, töredezetté, fénytelenné válhat.

Szőkítés

Rendkívül csinos, de semmiképpen sem nevezhető természetesnek, a hajszőkítés. A hajszín ilyen fokú módosítása rövid idő alatt képes maradandó károsodás okozni a hajszálakban. Főként akkor, ha a szőkítés mellett különböző formázási technikákat is alkalmazunk. Ezek együttese a megfelelő óvintézkedések megtétele nélkül, gyenge, vékony, töredezett hajszálakat eredményez.

Túlforrósítva

A túl nagy hőhatás nem tesz jót a hajnak. A rendszeres szárítás és hajkiegyenesítés magas hőfokon roncsolja a hajszálak állapotát. A hajvégek elvékonyodása és töredezése mellett tartás nélkülivé válik a frizuránk. Még több kárt teszünk akkor, ha közvetlenül a szárítás, vagy egyenesítés előtt formázószereket alkalmazunk mivel ezeket a magas hő beleégeti a hajszálakba.

Szorosra csomózva

Azok, akik rendszeresen felkötve, vagy kontyba tűzve hordják hajukat, előbb-utóbb észrevehetik, hogy az adott helyen meggyengülnek, megtörnek a hajszálak. Ez elkerülhető, ha nem mindig viseljük egyformán a frizuránkat, vagy egyszerűen hagyjuk, hogy szabadon lógjon. Emellett szintén segíthet , ha a copfot lazábbra húzzuk és csak rövidebb ideig, néhány órán át marad felkötve a hajunk.

Festés, színezés

A mesterséges szín eléréséért nem kevés mennyiségű vegyszert vagyunk hajlandóak a hajszálainkra kenni, melyek nagy része fel is szívódik és raktározódik a szervezetben. A legjobb megoldás, ha csak a legszükségesebb esetben – például az őszülés kezdetén – kezdjük el festetni a hajunkat. Fiatalon, kamaszkorban, vagy éveken át tartósan módosítani a hajszínt kifejezetten egészségtelen.

barna_haj1

Gyakori mosás

A hajmosás célja, hogy a felesleges zsírokat és a napközben rárakódott port és más szennyeződést eltávolítsuk a hajunkról. Ideális esetben elegendő heti egy-két alkalommal megmosni tincseinket, mivel ez lehetővé teszi a természetes ápolást. A túl gyakori samponozás azonban szárítja a hajat, melytől kezelhetetlenné, töredezetté válik.

Fésülés

A hajkefe és fésű használata elengedhetetlen a csomók megszüntetésekor, de mindössze ezért van rá szükség. A napi rutin részeként, készülődés közben igazítsuk meg lógó tincseinket, de ha lehet, kerüljük a 10 percen át tartó fésülködést. Ezen kívül a csomóknál mindig óvatosan, apránként igyekezzünk kisimítani a hajszálakat, hogy minél kevesebb kárt tegyünk a hajunkban.

Hajhosszabbítás

Nem mindenki szeretné kivárni, amíg haja eléri a kívánt hosszúságot. Hajhosszabbítással kiküszöbölheti ezt a problémát, viszont a módszer árnyoldala, hogy hajhullást eredményezhet. Emellett a nem megfelelően rögzített tincsek húzhatják a hajat, de a fejbőrünk is megfájdulhat tőle.

Bár hajunk egészségét és minőségét táplálkozásunk, életvitelünk, hajápolási szokásaink határozzák meg, a genetikai tényezőket nem tudjuk befolyásolni. Hajunk típusát és a hajhullás mértékét is nagyban befolyásolja a genetika, ami ellen esetenként csak a hajbeültetéssel lehet küzdeni.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.