7 ok, amiért eltömődhet a fülünk, és mit kell tenni ellene?

Általános tapasztalat: Egy nap felébredünk, és a fülünk el van dugulva. Az eldugult fül bosszantó érzése úgy tűnik, szinte mindenkivel előfordul előbb utóbb. Ami még frusztrálóbb, hogy gyakran fogalmunk sincs, miért, vagy mit tehetünk ellene.

A füldugulás egyik zavarba ejtőbb aspektusa, hogy gyakran csak az egyik fül érintett. “Ezt állandóan hallom” – mondja Dr. Michael D. Seidman, az orlandói Közép-Floridai Egyetem fül-orr-gégészeti fej- és nyaksebészetének professzora és a PEAK 365 alapítója. “A páciensek azt mondják: “Csak az egyik fülemben van viasz”, vagy “Csak a jobb fülem dugul el, amikor búvárkodom”.”

Foto:123rf.com


Bár úgy tűnhet, hogy mindkét fülünk egyforma, nem így van. Előfordulhat például, hogy a jobb Eustachiai-cső nagyobb, mint a bal. “Nem vagyunk annyira szimmetrikusak, mint gondolnánk” – mondja Dr. Seidman.

A füldugulásnak sokféle oka lehet. A fülben lévő kellemetlen érzés hátterében álló ok megértése az első lépés a megkönnyebbüléshez.

 

Fotó: 123rf.com


Ezek a füldugulás leggyakoribb okai, és tanácsok arra vonatkozóan, hogy mit tehetünk ellene

1. Fülzsír

“A fülzsír az első számú oka a füldugulásnak” – mondja Dr. Yu-Lan Mary Ying, a Rutgers New Jersey Medical School fül-orr-gégészeti fej- és nyaksebészeti tanszékének docense.

Foto:123rf.com


És néha inkább az állag, mint a mennyiség a kérdés: “Vannak, akiknek olajosabb a fülzsírjuk, mint másoknak, és ez felgyülemlik, ami a füldugulsást okozza.”

Megoldás: A fül eldugulásának megszüntetésére nyugodtan próbálkozhatunk a vény nélkül kapható fülzsíreltávolító cseppekkel, de óvatosan bánjunk velük. “Néhányan azt gondolják, hogy a több jobb, de a túl sok csepp irritációt okoz és ront a helyzeten” – mondja Dr. Ying.

A legjobb otthoni fülzsírkezelések azok, amelyek hidrogén-peroxidot vagy másfajta peroxidot tartalmaznak. Ha vattapamaccsal próbáljuk kitisztítani a fülzsírt, néha vattadarabok maradhatnak hátra, és mélyebbre nyomhatják a viaszt, ami csak ront a problémán.

2. Megfázás vagy allergia
Az eldugultnak és tompának érzett fülek másik nagyon gyakori oka az allergia vagy a megfázás. “Bármi, ami miatt az orrunk bedugul, azt az érzést eredményezheti, hogy alagútból beszélünk” – mondja Dr. Seidman.

Megoldás: Ahogy a nátha vagy az allergia megszűnik, általában az Eustachi cső elzáródása is megszűnik. A vény nélkül kapható antihisztaminok és dekongesztánsok néhány napig kipróbálhatók, mondja Dr. Seidman, egy figyelmeztetéssel: “Ha magas a vérnyomásunk, szívbetegségünk vagy prosztataproblémáink vannak, előbb egyeztessünk orvosunkkal”.

Hogyan működik a fülgyertya?

3.Repülés vagy búvárkodás
A repülőút vagy a búvárkodás egyaránt okozhatja fül bedugulását. Mindkét esetben a fülben lévő nyomás a hibás.

Az Eustachi cső normális esetben kiegyenlíti a fülünkben lévő nyomást” – mondja Dr. Seidman. Néha azonban ez a cső nehezen tud alkalmazkodni, ha víz alatti vagy a repülőgép utasterében lévő nyomásnak van kitéve.

Megoldás: A gyakran repülő utasok ismerik az összes trükköt az eldugult fül kidugításához: rágógumizás, nyelés, a száj nyitása és zárása, az orrlyukak összeszorítása és a levegő kifújása az orron keresztül.

Néha azonban egyik sem segít túl sokat, és egyszerűen ki kell várni amíg a fülünk kidugul. Dr. Seidman szerint repülés után két-három napba is beletelhet, mire a fül elzáródása megszűnik, a búvárkodás után pedig hat-nyolc hétbe is telhet amíg újra rendesen hallunk.

Ha már megfáztunk, a hatások még tovább tarthatnak és fájdalmasabbak lehetnek. “Ezért azt tanácsolom, hogy soha ne repüljünk vagy búvárkodjunk megfázva” – mondja.

5 kiváltó ok a fülviszketés hátterében

4. Irritáció, aminek nem vagyunk tudatában
Akár hisszük, akár nem, egy folyamatosan előforduló “külső hallójárati irritáció” végül fertőzéshez és duguláshoz vezethet az irritált fülben – mondja Dr. Ying. “Sok embernek vannak olyan szokásai, amelyekkel nincsenek tisztában, például amikor tollal vakargatják a fülüket, vagy hajformázáskor hajcsavarókkal vagy kefékkel kapargatják a fülüket”.

A fülbe kerülő szépségápolási termékek, például a hajfesték, a sampon és a naptej is hibás lehet a füldugulásért.

Megoldás: Legyünk tudatában annak, hogyan és mivel érintjük meg a fülünket, tanácsolja Dr. Ying. Ha azt vesszük észre, hogy a fülünk nem sokkal azután, hogy kipróbáltunk egy új haj- vagy bőrápoló terméket, dugultnak érezzük, akkor a használt termék lehet a bűnös. 

5. Fülgyulladás
Bár a középfülgyulladás gyakoribb a gyermekeknél, mint a felnőtteknél, ha nagy adenoidák és/vagy nagy mandulák vannak, a visszatérő fülgyulladás lehetséges, mondja Dr. Seidman.

Fülfertőzéssel járhat még a fül eltömődése és tompasága, valamint fülcsengés, fájdalom és láz.

Megoldás: A fülfertőzés antibiotikumok nélkül is megoldható, de érdemes pihenni, és a  fájdalomra, lázra paracetamolt vagy ibuprofent szedni.

Ha azonban a tünetek súlyosbodnak, vagy két-három napnál tovább tartanak, hívjuk fel orvosunkat.

Fotó: 123rf.com

6. Felső csatornadehiszencia (SCD)
Az SCD egy kis nyílás a csontban, amely a belső fül egyik félkörös csatornáját fedi. Dr. Seidman megjegyzi, hogy az SCD lehet a füldugulás egyik oka, deszerencsére ez ritkán fordul elő.

A fülben lévő nyomáson kívül az SCD egyéb tünetei közé tartozik a szédülés és a hangos zajokra való érzékenység.

Megoldás: Ha kizárták a füldugulás fülek egyéb okait, és úgy gondoljuk, hogy lehetséges, hogy SCD-ben szenvedünk, forduljunk fül-orr-gégészhez vizsgálat céljából.

7. Patulous Eustachiai-cső diszfunkció (PETD)
A PETD az Eustachi csőben lévő szelep rendellenessége, amely megakadályozza annak záródását. A PETD egyik fő jele a fülben jelentkező dugulás, mondja Dr. Seidman. A másik zavaró tünet, hogy túl hangosan halljuk a saját hangunkat, és nagyon tisztán halljuk a légzésünket, a gyomorforgatást és a vér pumpálását.

Megoldás: Ha a fülpanaszok gyakoribb okait kizárták, és felmerül a gyanú, hogy PETD-ben szenvedünk, forduljunk fül-orr-gégészheza pontos diagnózis és kezelés céljából.

Mikor kell orvoshoz fordulni eldugult fülekkel?
Mint láthatjuk, a bedugult fülek számos esetben nem adnak okot aggodalomra. De fontos dolog orvoshoz fordulni, ha:

  • Két hétnél tovább tartanak a fülpanaszok
  • Halláscsökkenés esetén
  • Nehéz lehet különbséget tenni a tényleges halláscsökkenés és abedugult fülekkel természetesen együtt járó csökkent hallás között. Kérjünk meg egy barátot, hogy hívjon fel, és tegyük a telefonunkat a fülünk mellé,  maximális hangerővel. Ha csak tompán halljuk – vagy egyáltalán nem halljuk , mit mond, akkor baj van.
  • Fülfájdalom
  • Szédülés
  • Váladékozik a fül

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.