6+1 tipp a mentális egészség megvédésére – 2.rész

A gondolatok leírásától a segítségkérésig

Nem feltétlenül kell edzőterembe járnunk ahhoz, hogy pozitív változásokat érjünk el magunkon már az újév elején – íme 7 tipp ahhoz, hogy fizikai és mentális egészségünket is elkezdjük rendbetenni.

Aki újévkor megfogadja, hogy mostantól fittebben és egészségesebben él, gyakran nem tudja, valójában hol kezdje. A lényeg az, hogy realisztikus elvárásokat tűzzünk ki magunk elé, mert ezekkel hamarabb célt érünk és megkíméljük magunkat a kudarcélményektől.

Legyünk tisztában azzal is, hogy ha a dolgok nem mennek minden nap jól, s emiatt nem kell elkeseredni – fejlődést el lehet érni, ha van hosszútávú tervünk. Mentális egészségünk alap feltétele, hogy ne ragaszkodjunk olyasmihez, amit nem tudunk gyorsan elérni – a fokozatosság sokkal célravezetőbb.

Lássuk a tippeket mentális egészségünk elérésére.

Cikkünk első felében az első 3 tippel ismerkedhettünk meg, de lássuk, mit tehetünk még!

4.Írjuk le gondolatainkat!

A mentális egészség egyik alap pillére, hogy alkalmanként írjuk ki magunkból azokat a dolgokat, amelyek nyomasztanak, vagy éppen csak foglalkoztatnak bennünket. Különösen hasznos ez, ha valami valóban bánt és nem megy ki a fejünkből. Meg fogunk könnyebbülni, ha írunk róla. Csökkentjük szorongásunkat, s jóval kezelhetőbbnek érezhetjük a helyzetet – mert jobban átlátjuk.

Tipp: vezessünk teendő-listát, vagy írjunk naplót.

5.Ne terheljük túl magunkat!

Alapvető probléma, ha egy ember nehezen tud nemet mondani bármire – megkeresésre, feladatra, szívességre. Ahhoz, hogy mentális egészségünk megfelelő legyen, semmiképp sem hasznos túlterhelnünk magunkat, mert ezzel csak az ellenkezőjét érjük el. Idegesek,ingerültek, fáradtak leszünk s nem tudjuk már élvezni a mindennapokat úgy, ahogy szeretnénk.

Vagyis, hatékony újévi tipp: vegyük előre a saját magunk számára lényeges dolgokat. S gondoljuk át, kinek és mit illetően fogunk nemet mondani – ugyanis meg kell tennünk, ha jót akarunk magunknak.

Jelentős mennyiségű stressztől, szorongástól, konfliktustól, sőt akár a depresszió kialakulásától is megkímélhetjük magunkat.

Tipp: vázoljuk fel magunknak azokat a feladatokat, amelyek számunkra a legfontosabbak, legyenek azok személyesek vagy hivatalosak. Hozzunk döntéseket azzal kapcsolatban, mi hogy szeretnénk tölteni az időnket és a többit ehhez igazítsuk.

6.Teremtsünk magunknak relaxáló időt

Ne engedjünk a késztetésnek: hiába tesz minket szinte folyton elérhetővé a technológia, nem kell mindig engedni a csábításnak és azonnal reagálni, válaszolni, intézkedni.

Védjük mentális egészségünket azzal is, hogy hagyunk magunknak én időt, mintha nálunk sem lenne a telefon vagy a számítógép.

Ha van még elmaradt, ki nem vett szabadságunk, vegyük ki és menjünk el pihenni vagy találjunk ki otthonra relaxáló tevékenységeket!

Tipp: hallgassunk zenét, találjunk ki pihentető hobbit, olvassunk, nézzünk meg valami szórakoztató filmet. A lényeg a kikapcsolódás, mely sokat tesz a mentális egészségért.

7.Keressünk segítséget, ha gond van

Amennyiben úgy érezzük, egyedül nem tudunk felülkerekedni érzelmi problémánkon és visszaállítani mentális egészségünket, nem kell csendben szenvednünk. Keressünk fel egy szakembert és beszéljük ki magunkból a problémánkat. Segítenek reálisabban és egészségesebb módon gondolkodni, látni a dolgokat.

A depresszió és a szorongás nem múlik el magától. Ezért igen hasznos döntés felkeresni egy hozzáértő orvost, pszichológust, aki segíthet kilábalni a problémából.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.