6 módszer hogyan vigyázzunk mentális egészségünkre – 2. rész

Amikor valaki élete elfoglalt könnyen előfordulhat, hogy a mentális egészsége háttérbe szorul. A munka, a család, a társasági élet és a hobbi között elég sok a tennivaló.

Ha még egy dolgot hozzáadsz a listához, például a mentális jólétet, úgy érezheted, hogy ez az utolsó dolog, amit meg akarsz tenni. Kutatások kimutatták, hogy minden ötödik amerikai felnőtt 2019-ben átélte a mentális betegség valamilyen formáját. Nyilvánvaló, hogy a mentális egészség félrelökésének szörnyű hatásai lehetnek.

Szerencsére vannak olyan lépések, amelyeket megtehet bárki, hogy aktívan prioritásként kezelje mentális egészségét. Íme a szerintünk hat legfontosabb. Az előző 3 tippet az alábbi linken olvashatják >>

Fotó: 123rf.com

  • Étkezz jól

Az étrended nagyban befolyásolja a mentális jólétedet – és ezt kutatások is alátámasztják. Egy 21 nemzetközi tanulmányt áttekintő tanulmány például kimutatta, hogy az egészséges táplálkozás (magas gyümölcs-, zöldség-, hal-, teljes kiőrlésű gabona-, alacsony zsírtartalmú tejtermék- és antioxidáns-bevitel) összefügg a depresszió alacsonyabb kockázatával.

Másrészt a “nyugati típusú étrend” (a vörös és feldolgozott húsok, édességek, finomított gabonafélék és magas zsírtartalmú tejtermékek magas bevitele) a depresszió magasabb kockázatával járt együtt.

Tégy meg mindent annak érdekében, hogy az idő nagy részében kiegyensúlyozott, tápláló étrendet fogyassz. Ez nem csak a fizikai, hanem hosszú távon a mentális egészséget is javítja.

Fotó: 123rf.com

  • Beszélj egy terapeutával

Talán ijesztőnek tűnhet, de a szakmai segítség igénybevétele az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy gondoskodjunk a mentális egészségünkről. Egy terapeuta teljesen pártatlan támogatási forrásként működhet, amikor a legnagyobb szükség van rá. Emellett szakértői rálátással és eszközökkel is elláthat minket, amelyekre szükségünk van mentális jóllétünk fokozásához.

Ha még nem állsz készen arra, hogy személyesen keress fel egy terapeutát, az online terápia kiváló kiindulópont lehet. Az olyan platformok, mint a BetterHelp, a Talkspace és az Emote tökéletesek az online tanácsadási szolgáltatásokat keresők számára. Lehetőséget kínálnak arra, hogy engedéllyel rendelkező szakemberekkel kommunikálhassunk csevegőszobákon keresztül, telefonon vagy szemtől-szembeni videós üléseken keresztül. Jellemzően megfizethetőbbek is, mint a hagyományos, személyes terápia, így szinte bármilyen költségvetésnek megfelelnek.

Amennyiben nem tudod, melyik weboldal felel meg leginkább az igényeidnek, kezd a Talk Space, a Better Help és az Emote Life összehasonlításával. Nézd meg az egyes platformok szolgáltatásait, árazását, valamint az egyes platformok előnyeit és hátrányait. Ezáltal valószínűleg sokkal könnyebb lesz a döntés.

Fotó: 123rf.com

  • Adj magadnak egy kis tiszteletet/megbocsátást

Az egyik legfontosabb és legegyszerűbb lépés, amit a mentális egészséged javítása érdekében tehetsz, hogy kedves vagy magadhoz. Bár papíron könnyűnek hangzik, ez gyakran tudatos erőfeszítés, amely időt és gyakorlatot igényel.

Általában sokkal keményebbek vagyunk magunkkal, mint bárki mással. Gyakran olyan intenzitással kritizáljuk és ítéljük el magunkat, amit más emberekkel szemben soha nem alkalmaznánk. Az önsajnálatot gyakran alacsony prioritásúnak, ha nem teljesen önzőnek vagy önsanyargatónak tekintjük. Valójában egyik sem az. Épp ellenkezőleg, az önsajnálat teljesen szükséges a mentális jólétünk javításához.

Az önsajnálat erősítése érdekében szánj időt olyan dolgokra, amelyeket élvezel. Gyakorold az öngondoskodást. Használj kedves nyelvezetet, amikor magadhoz beszélsz. Hogy ezt megkönnyítsd, próbálj meg úgy beszélni magadhoz, ahogy a legjobb barátoddal beszélnél.

Ha a mentális egészségről való gondoskodásról van szó, ez a három stratégia csupán kiindulópont. Számtalan módja van annak, hogy prioritásként kezeljük mentális jólétünket, és ezek többsége könnyebb, mint gondolnánk. Csak annyit kell tennünk, hogy belevágunk. Minél hamarabb megtesszük, annál hamarabb fogjuk élvezni az erős és kiegyensúlyozott mentális egészség előnyeit. 

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.