6 módszer hogyan vigyázzunk mentális egészségünkre – 1. rész

Amikor valaki élete elfoglalt könnyen előfordulhat, hogy a mentális egészsége háttérbe szorul. A munka, a család, a társasági élet és a hobbi között elég sok a tennivaló.

Ha még egy dolgot hozzáadsz a listához, például a mentális jólétet, úgy érezheted, hogy ez az utolsó dolog, amit meg akarsz tenni. Kutatások kimutatták, hogy minden ötödik amerikai felnőtt 2019-ben átélte a mentális betegség valamilyen formáját. Nyilvánvaló, hogy a mentális egészség félrelökésének szörnyű hatásai lehetnek.

Szerencsére vannak olyan lépések, amelyeket megtehet bárki, hogy aktívan prioritásként kezelje mentális egészségét. Íme a szerintünk hat legfontosabb.

Fotó: 123rf.com

  • Csökkentsd a digitális eszközök használatát

Tagadhatatlan, hogy digitális korban élünk. Bár a technológia fejlődése rengeteg jót tett az emberiségnek, vannak árnyoldalai is. Konkrétan, az évek során a problémás technológiai viselkedések, például az internetfüggőség és a digitális függőség felerősödését láttuk.

Egy 2019-es áttekintő térkép szerint az ilyen viselkedések negatív hatással vannak az emberek pszichológiai jólétére. Ezek a viselkedések olyan mentális egészségügyi állapotokhoz vezethetnek, mint a depresszió, a szorongás, az agresszió, az ellenségesség és a figyelemhiányos hiperaktivitási zavar (ADHD).

Ráadásul, a közösségi média számos kellemetlen mellékhatást okozhat a felhasználók mentális egészségére. A leggyakoribb következmények közé tartozik a saját élettel kapcsolatos elégtelenség érzése (mások életéhez képest), a kimaradástól való félelem (FOMO) és az elszigeteltség érzése.

A Pennsylvaniai Egyetem egyik tanulmánya megállapította, hogy az olyan oldalak, mint a Facebook, a Snapchat és az Instagram nagymértékű használata növeli a magányosság érzését, annak ellenére, hogy ezek a platformok a kapcsolat érzését hivatottak növelni.

Törekedj tudatosan arra, hogy a lehető legjobban csökkentsd a képernyő előtt töltött időt. Ahelyett, hogy esztelenül görgeted az Instagramot, olvass egy könyvet. Ahelyett, hogy órákig tévéznél, menj el sétálni, vagy játssz társasjátékot a családoddal. A képernyőidő csökkentése segít jelenidejűbb életet élni, és javítja a mentális egészségét.

  • Aludj jól

Tudtad, hogy az elalvás képtelensége gyakran a depresszió vagy a szorongás egyik első jele? Ráadásul a minőségi alvás hiánya súlyosbíthatja az ilyen mentális egészségi állapotok tüneteit.

Az Alvás Alapítvány szerint az alváshiány különösen káros az agy pozitív érzelmek konszolidálására. A szervezet jelentése szerint az alváshiány szorosan összefügg a mentális egészségügyi állapotokkal, valamint azok súlyosságával. Ez magában foglalja az öngyilkos gondolatok és/vagy viselkedés kockázatát is.

Nyilvánvaló, hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás a mentális egészséget illetően kulcsfontosságú. Ezt szem előtt tartva törekedj arra, hogy minden egyes éjszaka legalább hét-nyolc órát aludj. A jobb alvás érdekében lefekvés előtt legalább egy órával kerüld a képernyőket. Helyette próbálj meg olvasni vagy meditálni; ez segít az agynak eléggé kikapcsolódni ahhoz, hogy el tudj aludni.

Fotó: 123rf.com

  • Mozogj rendszeresen

Ha a mentális jóllét javításáról van szó, a fizikai aktivitás fontos kiegészítője az egészséges táplálkozásnak.

A testmozgás hihetetlenül hatásos a különböző mentális egészségi állapotok kezelésében, beleértve a depressziót, a traumát, a stresszbetegségeket (beleértve a PTSD-t is), a szorongást és az ADHD-t is. Ez nagyrészt azért van így, mert a testmozgás endorfint szabadít fel a szervezetben, amely csökkenti a stresszt és javítja a hangulatot.

Számos kutatás bizonyította ezt az összefüggést. A Harvard T.H. Chan School of Public Health egyik tanulmánya például felfedezte, hogy napi 15 perc futás vagy egy óra séta 26%-kal csökkenti a súlyos depresszió kockázatát. A kutatások arra is utalnak, hogy a következetes testmozgás fenntartása megelőzheti a visszaesést.

Ha a mentális egészségről való gondoskodásról van szó, ez a három stratégia csupán kiindulópont. Számtalan módja van annak, hogy prioritásként kezeljük mentális jólétünket, és ezek többsége könnyebb, mint gondolnánk. Csak annyit kell tennünk, hogy belevágunk. Minél hamarabb megtesszük, annál hamarabb fogjuk élvezni az erős és kiegyensúlyozott mentális egészség előnyeit. Folytatjuk…

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.