6 lépés a szebb körmökért!

Azt mondják, a szem a lélek tükre – körmeink azonban az egészségünket mutatják meg. Ezért egyáltalán nem mindegy, hogy bánunk velük

Bár sokan kevésbé tartják fontosnak, alaposan gondoskodni a kéz- és a lábkörmökről is muszáj. A köröm árulkodik belső egészségünkről.

Ha egy bőrgyógyász rátekint a körmeinkre, hamar megállapítja, van-e valami problémánk. Ezért érdemes a körmöket nemcsak szép tisztán tartani, hanem védeni is, amennyire csak lehet. De hogyan védjük a körmeinket – és egészségünket? Kezdjük talán az alábbiakkal.

Saját eszközöket használjunk!

A legelső és legjobb, amit tehetünk, ha a körömápoláshoz saját eszközöket használunk, tehát olyat, ami csak a miénk, a mi bőrünkhöz, körmünkhöz ér, és nem kell mással osztoznunk rajta. Ezzel máris sokat tettünk a gombás fertőzések megfékezéséért. A megosztott eszközök ugyanis gyakori szállítói a gombának, ha nincsenek megfelelően tisztán tartva. Ezek a fertőzések gyakran ütik fel a fejüket a fiatal lányok körében, akik például képesek egy körömkezelés- és díszítés keretében ünnepelni születésnapjukat és egymásnak adogatják a nem steril eszközöket. A gomba nem kímél ilyen esetekben.

kormok

Hogy megelőzzék a fertőzéseket, számos körömszalon kínál vendégeinek gombaellenes folyadékokat, géleket. Ha bármilyen gond merül fel, fontos, hogy a bőrgyógyász is tudja, milyen terméket használtunk.

Körömlakk helyett

Törékenyek a körmeink? A hagyományos körömlakk helyett fontoljuk meg shellac (hibrid zselé körömlakk vagy leoldható UV zselé lakk) használatát – ez ugyanis nem kifejezetten lakk, ugyanolyan anyagot tartalmaz, mint amit a fogászok használnak tömítőanyagként. Ráadásul akár 6 hétig is kibírja. Nem jön le olyan könnyen és nem sértheti fel, karcolhatja meg akár egy kulcs is, ha hozzáér.

A szivárvány minden színében rendelkezésre áll és ugyanúgy adhatók hozzá különféle díszítések. A törékeny körmöket erősíti és segít megelőzni a letöredezést, mivel javul a körömben a folyadékpótlás. A shellac-ot általában három rétegben alkalmazzák, a körmöket ezután UV-lámpa szárítja meg.

műköröm 2

Biotin-kiegészítők

A körmök erősítése érdekében érdemes biotin-(B-vitamin) kiegészítőt vennünk, és naponta 2,5 milligrammot bevenni belőle.

Viseljünk kesztyűt!

Fontos a körmök védelmében védőkesztyű viselése, ha házimunkát, kerti munkát végzünk vagy gyakran tartjuk kezünket vízben, nedvességben. A víz felpuhítja a körmöket, különösen, ha a vizet súrolással is kombináljuk.

Mondjuk meg a manikűrösnek, mi az, amit inkább ne tegyen: a csiszolás polírozás előtt nem tesz jót a körömnek, elvékonyítja és gyengíti. A körömágy visszanyomogatása sem jó ötlet. Ha nem nyomjuk vissza, a gomba útját megnehezítjük, így is akadályozzuk a fertőzést.

A körmök kinézete komoly betegségről is árulkodhat. A sötét vonal vagy anyajegy a köröm alatt melanoma jele lehet. A körmön található csíkok, vonalak, bemélyedés azt jelezheti, hogy pszoriázis, esetleg más gyulladásos betegség áll fenn nálunk. Ha a köröm kékes, az tüdőprobléma-, diabétesz, vagy keringési zavar jele lehet.

A darabos, sárga, törékeny körmök pedig a gombás fertőzéstől kezdve a pajzsmirigy-betegségig több dologra is utalhatnak. Amennyiben a körmök nagy része fehér, de a köröm lenövő része sötétedik, az májbetegségről árulkodik. Ha úgy érezzük, valami nincs rendben, keressünk fel egy bőrgyógyászt!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.