6 hatékony tipp migrén ellen

Bárki, aki valaha szenvedett migréntől, tudhatja: nem egy hétköznapi fejfájásról van szó. Intenzív fájdalmat okoz, melyet sokszor hányinger, hányás, fény- és hangérzékenység kísér. A migrén ellen tenni kell, s ennek szerencsére hatékony természetes módszerei is vannak.

Akinek volt már része migrénben, senkinek sem kívánja ezt az intenzív, egyéb, nagyon zavaró tünettel is járó fejfájást – a migrénes nemcsak hányingert és hányást tapasztal, érzékeny lehet a fényre és a hangokra, sőt látászavarokat észlelhet. Ezek közül valamennyi meggátolhatja, hogy a szokásos módon végezzük teendőinket a mindennapokban. Sőt, kétségbeejtő hatással lehetnek családi életünkre.

A migrén ellen a legcélszerűbb hatásos megelőzési technikákat találni, melyekkel még azelőtt elfojtjuk azt, hogy jelentkezhetne.

Lássuk, milyen migrén elleni, természetes módszerek vannak, melyekhez semmilyen különösebb erőfeszítés nem szükséges.

1.Életmódbeli változtatások: hatékony migrén elleni tipp a stressz csökkentése. Amint érezzük a fejfájás közeledtének jelét, lehetőség szerint tegyük magunk körül nyugodttá a környezetet. A feszültség és a túlzott ingerek hozzájárulhatnak a migrén kialakulásához.

Gondoskodjunk arról, hogy jól aludhassunk. A kimerültség, a rossz alvás szintén lehet a migrén kiváltó oka.

fejfajas

Hatékony módszer migrén ellen, ha igyekszünk egészséges életmódot folytatni, melynek része a testedzés és a megfelelő étrend. Ha ugyanis a vércukorszintben ingadozás történik, valamint olyan ételeket eszünk, melyekben nátrium-glutamát és a nitrátok találhatók, az szintén hozzájárulhat a migrénhez. A testmozgás hatására viszont az agy olyan kémiai anyagokat szabadít fel, amelyek blokkolják a fájdalom jeleket.

2.Vezessünk migrén ellen naplót! Ennek a megelőzésben van szerepe – mivel ha leírjuk, mit ettünk, milyen gyógyszereket szedtünk minden nap, valamint milyen fizikai aktivitást végeztünk, könnyebben azonosítani tudjuk – és elkerülhetjük! – azokat a dolgokat, amelyek hozzájárulhattak a migrén jelentkezéséhez. Sőt azt is felfedezhetjük, mikor a legjellemzőbb annak kialakulásra.

3.Szerezzünk be illóolajakat: az illóolajoknak nagy szerepe lehet a stresszcsökkentésben, elősegítik a relaxációt, javítják a vér áramlását. Közülük igen sokat már nagyon régóta alkalmaznak a fejfájás házi gyógyítására. A leghatékonyabbak migrénre, fejfájásra a levendula, a borsmenta és a bazsalikom.

4.Hűtsük magunkat jéggel! A jégpakolás is hatásos migrén ellen. A jég ugyanis csökkenti a gyulladást, amely a fejfájáshoz vezethet. Zsibbasztó hatása szintén jótékony – blokkolja a fájdalom jeleket.

fejfajas

5.Gyógynövények és táplálék-kiegészítők: kutatások szerint az olyan kiegészítők, mint a riboflavin, a CoQ10 hatékonyak a migrén megelőzésében. Népszerű gyógynövény fejfájásra az őszi margitvirág, a papsajt és a lenmag. Mérsékelik a gyulladást és szabályozzák a véráramlást, amely megelőzheti vagy enyhítheti a migrént.

6.Relaxációs technikák: alkalmazzunk azokat a módszereket, amelyek sokat tehetnek a migrén ellen. Ilyen a masszázs, mely stimulálja a vér áramlását és lazítja a feszült izmokat a nyak és a váll tájékán. Az olyan mozgásformák, mint a jóga vagy a thai chi, segítenek a stresszcsökkentésben és növelik a testtudatot – megkönnyítve a fejfájás korai tüneteinek azonosítását.

Célszerű egyébként migrén esetén csatlakozni egy támaszt nyújtó csoporthoz is, ahol a hasonló problémával küzdők megoszthatják tapasztalataikat egymással. Sokat segíthet.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.