5 tipp, hogy kivívd mások tiszteletét!

Az alacsony önbecsülés és a függőségek kapcsolata évtizedekre tekint vissza. A drogfüggőség mellett ma számos egyéb függőség arra vezethető vissza, hogy az emberek jó része nem becsüli önmagát, nem képes tiszteletet ébreszteni maga iránt.

Tisztelet és önbecsülés

Régóta nyilvánvaló, hogy a különféle függőségek mind kapcsolatban állnak az emberek alacsony önbecsülésével. A hetvenes években a droghasználók, különösen a nők, alacsony önbecsüléssel küzdöttek, manapság pedig még inkább kimutatható az összefüggés az önbecsülés hiányához köthető viselkedési problémákon át – ilyen az internetfüggés, a táplálkozási zavarok vagy a kényszeres vásárlás is. Tisztelni magunkat nagyon fontos, mert csak így jutunk előre.

Ha már gondoltunk arra, hogy ez így nem mehet tovább és tennünk kell valamit saját önbizalmunk, önbecsülésünk növelésére, vagy esetleg már kezdünk is felépülni, hasznát fogjuk venni az alábbi tanácsoknak, kivívni a tiszteletet.

1. Írjuk le állításunkat – egyszerű és pozitív állítást, melyet magunknak mondogatunk. Bár elsőre nem tűnhet hatékonynak, ha kitartóan mondogatjuk, idővel megváltoztatja, miként gondolkodunk magunkról. Írjuk tehát le, mit szeretnénk érezni önmagunkkal kapcsolatban. Mondjuk ezt el magunknak minden nap, akár többször is hangosan, egy hónapon át. Ez az önmagunk iránti tisztelet kialakításának első lépése.

2. Bocsássunk meg magunknak múltbeli hibáinkért: a függőségekkel élő emberek többsége hibáztatja, okolja magát valamiért, ami az önbecsülést nyilvánvalóan rontja. A függőség pedig befolyásolja az ítélőképességet. Azért büntetni magunkat, amit a múltban elkövettünk, csak növeli a visszaesés esélyét, tehát itt az ideje, hogy elismerjük tettünket, tudomásul vegyük, és ígérjük meg, hogy a dolgokat a jövőben másként csináljuk majd.

harag

3. Fogadjuk el a dicséretet. Az alacsony önbecsüléssel élő emberek sokszor elmulasztják még a lehetőségeket is, hogy őket mások megdicsérjék, elismerjék. Következő alkalommal, ha dicséretet kapunk, ne az legyen az első, hogy elutasítjuk, vagy rögtön azt gondoljuk, „ez az ember biztosan nem mondja komolyan”. Ellenkezőleg, fogadjuk el, hogy igazat beszél, és rá fogunk jönni, hogy valóban így is van.

4. Tegyünk valami jót minden nap! Azon túl, hogy abszolút pozitív az ilyen cselekedet, tökéletesen alkalmas rá, hogy bókokat, elismeréseket gyűjtsünk be, és még csak nem is kell nagy dolgokra gondolnunk. Elég, ha kinyitjuk az ajtót valaki előtt, átadjuk a helyünket a buszon, segítünk eligazodni, stb. Mindegy, mi az, a lényege a köszönet. S még ha az a másik személy nem is köszöni meg a segítséget, az érzés, hogy segítettünk, máris előnyös.

5. Kezdjünk el változtatni! Az önbecsülés, a tisztelet építésében kiválóan segít a lépésről-lépésre haladás. Mindenki szeretne változtatni valamit az életén, vagy a körülötte levőkén, ám a függőségekkel küzdő emberek esetében a változtatás többnyire fokozatosan történik. Ha egy nagyobb változás elsőre túl soknak és megterhelőnek bizonyul, akkor haladjunk kis lépésekben! Minden kis változás jelentős és a siker felé vezet. Érdemes megünnepelni a kisebb lépéseket is, hiszen arról árulkodnak, hogy jó úton járunk és már nincs messze a cél!

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.