5 hiba, amely súlyosbítja a korpásodást

A korpás haj kellemetlen: Senki sem akarja, hogy havas tájra emlékeztető apró fehér pelyhek tarkítsák a fejbőrét és a haját. Ha neked is a válladra hullik a fejbőröd hófehérje, messze nem vagy egyedül.

 

Szóval, mi a helyzet a korpával, és miért alakul ki?

Ez a gyakori fejbőrbetegség (amelyet viszketéssel is jár) a felnőttek körülbelül felét érinti. A bosszantó probléma gyakran akkor jelentkezik, amikor a fejbőrben lévő olajokkal táplálkozó élesztőgombák (Malassezia globosa) túlszaporodnak. “Egyes emberek szervezete ezt az olajlebontást irritációként érzékeli” – magyarázza Lucy Chen, MD, FAAD, a miami Riverchase Dermatology bőrgyógyász szakorvosa.

Amikor ez bekövetkezik, a szervezet növeli a bőrsejtek megújulásának sebességét, és korpa képződik.

Mivel az élesztő a fejbőr olajaiból táplálkozik, a zsíros bőrű emberek a jobban hajlamosak a korpásodásra – teszi hozzá Dr. Chen. Más szóval, minél több olaj áll rendelkezésre, annál több “táplálékot” kap ez a gomba a túléléshez.

A túlzott élesztőgomba és a zsíros bőr mellett a korpásodás egyéb okai közé tartozik a száraz bőr, a hajápolási termékekre való érzékenység (kontakt dermatitis) és az olyan bőrbetegségek, mint a pikkelysömör és az ekcéma.

Foto:123rf.com

Hogy még olaj legyen a tűzre, néha a saját szokásaink akaratlanul is előidézik a korpásodást.

Íme öt gyakori hiba, amelyek előidézik korpásodást, valamint, hogy mit tehetünk ellenük

1.Nem mosod eleget a hajad
Mivel a száraz bőr elősegítheti a hámlást, sokan úgy vélik, hogy a korpásodás dilemmájára a ritkább hajmosás a megoldás. Ez azonban nagy tévedés. A természetes olajok mellett a hajápoló szerek is felhalmozódhatnak a fejbőrön. Ez a sok fejbőr-törmelék pedig kiváló lakmározási terep azoknak az élesztőgombáknak, amelyek a korpásodásért felelősek.

2. Forró vizet a korpára
Bár a forró víz mennyei érzés lehet a hideg időben, vagy reggel, sajnos szabotálhatja a fejbőrödet. A forró vízzel történő hajmosás károsíthatja a hajad természetes nedvességtartalmát [értsd: kiszáríthatja], és gyengítheti a gyökereket is. És mint tudjuk, a korpa akkor alakulhat ki, ha száraz, irritált a bőröd.

3. Túl agresszív súrolás
A lehető leggyorsabban el akarod tüntetni a korpát. De ha izomból mosol hajat, az nem megoldás. Ugyanis, ha túl erősen dörzsölöd a fejbőrödet, vagy fizikailag próbálod eltávolítani a korpát, az fájdalmas lehet, és vérzést okozhat, ami fogékonnyá teheti a fejbőrödet a korpásodás mellett még a fertőzésekre is.

Viszketés, korpa és hámlás – ne szégyenkezzen tovább!

4. Hajszárítás magas hőfokon
Ha hajat mostál, de késésben vagy, előfordulhat, hogy magas hőfokon szárítod a hajad, hogy gyorsabban végezz. A forró levegő azonban megperzselheti a fejbőrödet. A hajszárítás magas hőfokon a fejbőr természetes nedvességtartalmának gyors elvesztését okozza. Emellett potenciálisan károsítja a fejbőr külső rétegét is, amely védelmet nyújt az alapvető nedvesség megkötésére- vagyis a korpa ellen.

5. Erős hajtermékek használata
A durva összetevők irritálhatják a fejbőrt és a gyulladás előidézi a hámlást. Az olyan szintetikus összetevőket tartalmazó termékek, mint a szulfátok, parabének, szintetikus illatanyagok és a kőszénkátrány, akaratlanul is többet árthatnak, mint használhatnak.

Íme, hogyan:

Szulfátok (tisztítószerként használt vegyi anyagok): A szulfátok erősíthetik a korpásodást azáltal, hogy megfosztják a fejbőrt a természetes olajoktól, növelik a szárazságot és az elhalt hámsejtek lehámlását. Különösen károsak a göndör és vékony, érzékeny hajtípusok esetében.
Szintetikus illatanyagok és parabének (a kozmetikai termékekben tartósítószerként használt vegyi anyagok): Mindkettőről  köztudott, hogy bőrirritációt okoz.
Kőszénkátrány (a korpásodás kezelésére gyakran használt vegyi anyag): Allergiás reakciókat, napérzékenységet és akár bőrelszíneződést is kiválthat.

Foto:123rf.com

Megoldás:

Hagyjuk ki a káros vegyi anyagokat, és válasszunk olyan természetes összetevőket tartalmazó termékeket, amelyek segítenek táplálni és mélyen hidratálni a fejbőrt a gyökerektől a hajvégekig. Keressük például az olyan hidratáló összetevőket a hajsampon és balzsam vásárlásánál, mint a kókuszolaj, amely segít a hajszárazság leküzdsében.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.