5 fontos dolog, amitől sikeres lesz a fogyókúra

Nem kevesen igyekeznek megszabadulni kisebb-nagyobb súlyfeleslegüktől, ám olykor igen nehéz eligazodni a számos fogyasztó módszer között. Mi az, amiben bízhatunk? Mire van szükség valójában a fogyáshoz? Mitől lesz igazán sikeres a fogyókúra?

A média nyomtatott és digitális formában egyaránt bombáz bennünket az újabb és újabb diétás módszerekkel. Sok közülük igazán vonzónak tűnik, ám a szakértők csak fogják a fejüket.

Miként találhatunk rá arra a fogyasztó módszerre, amitől sikeres lesz a fogyókúra?

Az Obesity szaklapban megjelent új tanulmány szerint ez nem könnyű feladat, de nem is lehetetlen. Kimberley Gudzune orvos, a Johns Hopkins University School of Medicine fogyás szakértője szerint csak néhány közösségi diétás program kínál olyan szolgáltatásokat, amelynek a széles körben elfogadott fogyási irányelvek legalább néhány kulcsfontosságú elemének megfelelnek.

Gudzune és kollégái több mint 200 fogyókúrás programot kínáló weboldalt vizsgált meg Maryland és Virginia állam környékén. Arra voltak kíváncsiak, hogy vajon ezek követik-e az Amerikai Szív Egyesület (American Heart Association), az Amerikai Kardiológiai Társaság (American College of Cardiology) és az Elhízás Társaság (The Obesity Society) által előírt irányelveket.

Öt kulcsfontosságú területet néztek: a támogatás szintjét, a diétás tervet, a viselkedés stratégiákat, testmozgást, valamint, tartalmaztak-e olyan kiegészítőket, melyeket az FDA nem hagyott jóvá.

Kimberly Gudzune szerint csupán a fogyás programok 9 százaléka felelt meg a követelményeknek a leglényegesebb területeken. Rámutatott arra, hogy a szabályozás hiánya igencsak meglátszik ebben a témakörben. A diétákkal foglalkozó cégek azt csinálnak, amit akarnak, ezért olyan nehéz találni egy megbízható módszert.

diéta

Az internet, a tv-hirdetések vagy akár egy-egy cég szóvivője – ezek elég egyoldalú tájékoztatást adnak, Marc Leavey orvos szerint, aki a Marylandi Lutherville Personal Physicians alapellátásban tevékenykedő munkatársa, ez a hozzáállás jelentős mennyiségű pénzt hoz a diétás programokat kínáló vállalatoknak.

Ám ez nem jelenti azt, hogy minden étrend hamis. A „Weight Watchers” például nagy sikert ért el, a felmérések alapján jól is működik. Megkapta a U.S. News & World Report év egyik legjobb diétája elismerést is.

A kutatók azt remélik, hogy a felfedezések felnyitják az emberek szemét. A megfelelő diéták tudományos bizonyítékokra alapoznak. Dr. Gudzune úgy véli, azok a programok, amelyek csak kisebb változtatásokat igényelnek és nem ígérnek egyik napról a másikra nagy eredményeket, jobb megítélésre és sikerekre számíthatnak.

Sokaknak van rá szükségük

A hozzánk illeszkedő fogyási módszer meglelése sok esetben létfontosságú. Az Egyesült Államokban például az emberek harmada elhízott, és nemcsak a felnőttek körében: 6-ból 1 gyermek is az. Ha túl sok súlyfelesleg van rajtunk, komoly egészségügyi problémák lehetőségének tesszük ki magunkat – beleértve a diabéteszt és a szívbetegséget.

„Együnk kevesebbet, de edzzünk többet” – ez az aranyszabály a súlycsökkentéshez. De ki az, aki valóban betartja ezt?

dieta_zoldsegek

Lássuk az 5, mindenképp szükséges dolgot, amely valóban segítség a fogyáshoz!

1.Számos interakció és támogatás: fontos egy csoporthoz tartozni, ahol mindenki diétázik és tudjuk egymást támogatni. Legalább 14 találkozásra lenne szükség 6 hónapon át. Lehet az telefonos barát, de e-mailen is kommunikálhatunk vele. A támogatás alapvető fontosságú abban, hogy a diétázó szem előtt tartsa célját.

2.Étrend változtatás: nem kell a legszigorúbb diétába kezdeni, például csak Paleo ételeket enni. Először csak kis lépéseket tegyünk: legyen az például egy alacsony kalóriás étrend, vagy bizonyos ételek másokra cserélése. Választhatunk egy alaposan bizonyított, sikeres diétát is, így például az Atkins-féle módszert.

3.Testmozgás: olyan mozgásformát válasszunk, amelyet élvezünk is. A fogyáshoz hetente 150 perc mérsékelt aktivitásra van szükségünk, így például gyaloglásra. A mozgás nem hagyható ki, ugyanakkor érdemes hozzá edző társat is választani.

4.Viselkedés stratégiák: diétás programunknak magába kell foglalnia súlyunk mérését, az étkezés megtervezését, illetve annak összevetését, mit eszünk és mennyit mozgunk mellette.

5.Csak jóváhagyott gyógyszereket szedjünk: maradjunk távol a zsírégetőktől és egyéb kiegészítőktől, amelyeknek nem bizonyított sem származása, sem hatása.

Nem mindenkinek felel meg ugyanaz

Tegyük fel magunknak az alábbi kérdéseket egy-egy fogyás program kiválasztásakor:

  • Milyen bizonyítékai vannak egy program sikerének? Mióta létezik?
  • Vannak-e arra vonatkozóan tanulmányok és statisztikák, hogyan működik?
  • Kivel tudunk beszélni róla: tanácsadóval, regisztrált dietetikussal, orvossal vagy csupán egy üzletkötővel?
  • Mennyibe kerül?
  • Milyen támogatást kapunk utána/vele?
  • Hogyan tudjuk egyensúlyba hozni a diétát és a testmozgást? Van-e erre valamilyen minta, vagy magunkra vagyunk utalva?

Nem mindenkinek jó ugyanaz a testsúlycsökkentő program. Különbözőek vagyunk, más-más szervezettel, szokásokkal, igényekkel. S még egy jó tanács: ne fogadjuk meg, hogy majd jövő héten elkezdjük a programot. Vágjunk bele már ma! Sokkal egyszerűbb lesz a dolgunk.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.