32 meglepő dolog, ami károsítja a bőrünket! – 1. rész

Vannak érzékenyebb és strapabíróbb bőrű emberek, bizonyos dolgok azonban minden körülmények között rongálják a bőrünket. Lássuk mik ezek, hogyan védekezhetnénk ellenük?

Valójában mi emberek vagyunk a saját bőrünk ellenségei. Azokkal a dolgokkal, melyeket mindennapjainkban használunk – hiszen számos, bőrkárosító dolog létezik, melyekkel napi szokásaink során kapcsolatban kerülünk.

Lássuk az első 17-et.

1.Túl sok klór

A merülés után jól esik lezuhanyozni, ám még a zuhany sem távolítja el az úszómedencében levő klórt teljesen a bőrünkről, nagyon „ragaszkodó” – sőt, reakcióba lép a gyógyszereinkkel, tisztító kozmetikumainkkal és testápolóinkkal. Hogy hatékonyabban távolítsuk el, érdemes minden alkalommal extrán habzó szappannal lezuhanyozni uszoda után.

2.Sminkkel alvás

Ha elalszunk anélkül, hogy a sminket eltávolítottuk volna, bakteriális fertőzéseket, eldugult pórusokat hozunk a fejünkre, melyek pattanásokat válthatnak ki. A maradványok a párnán pedig még meg is betegíthetnek. Ha későn érünk haza és csak bedőlnénk az ágyba, sminklemosót és néhány törlőkendőt tartsunk az ágy mellett, mossuk le még félálomban is a kencét magunkról!

3.Kávéivás

A koffein egyik legfőbb okozója a száraz bőrnek, a ráncok fokozott jelentkezésének. Igyunk sok vizet, ha kávézunk. A vízbe tegyünk narancs- vagy citrom karikát a finomabb íz kedvéért!

4.Pattanás nyomogatása

Ha piszkáljuk, nyomogatjuk a bőrünket, ezzel a szokással valójában csak még több piszkot, baktériumot juttatunk mélyebbre a pórusokba, vagyis több pattanást hozunk létre.

5.Kihagyott ételek

Bizonyos ételek mellőzésének eredménye a bőr korai öregedése, gyorsabb kiszáradása. Igyekezzünk mindig sok C-vitamint (narancs), B3-at (mogyoró), E-vitamint (avokádó) enni, valamint A-vitamint (édes burgonya) az étrendünkbe iktatni, hogy megőrizzük bőrünk egészségét.

6.Hosszú, forró zuhanyzások

Miközben az alkalmankénti párás zuhanyzás remek, ha mindennap hosszan tartó, forró zuhanyt veszünk, az nem tesz jót: éppenséggel megfoszt a felhám legkülső rétegétől, száraz, pikkelyes bőrt okozva. Ha a bőr elkezd pirosodni és viszketni a zuhany alatt, itt az ideje kiszállni a víz alól!

7.Az új termékeket mindig próbáljuk ki

A bőr különféle reakcióit kerülendő, mindig próbáljuk ki új kozmetikai termékeinket – legyen az testápoló, kozmetikum, arctisztító -, egy kis darabon a bőrön, például a karon, nehogy váratlan allergiás reakcióval szembesüljünk az arcunkon.

8.Nem iszunk elég vizet

A szervezetünk kellő hidratálása elengedhetetlen. Ezzel nemcsak a bőr öregedése ellen harcolunk, de egészséges ragyogást is biztosítunk a bőrnek. Elegendő víz nélkül a bőrünk durva és „aszott” lesz.

Fotó: 123rf.com

9.Túl sok telefonálás

Ha túlságosan sokat lógunk a mobilunkon, az is rossz hatással lehet a bőrre: pattanások és kiütések jelentkezését eredményezheti az állkapocs és a pofacsont mentén. Érdemes a telefont gyakran letörölgetni antibakteriális kendővel!

10.Ne kerüljenek a hajra való termékek arcra!

Egy tiszta törölközővel mindig takarjuk az arcunkat, miközben a hajspray-t felvisszük, védjük ezzel is a bőrünket! Sőt, használjunk izzadás elleni fejpántot edzés közben, így nincs esély rá, hogy a hajra használatos termék a bőrre kerüljön, amikor verejtékezni kezdünk.

11.Ne hordjunk piszkos napszemüveget!

Ahogyan a mindennapi használatra való szemüveget, úgy a napszemüveget se viseljük piszkosan, még ha nem is olyan szembetűnő, hogy nem tiszta. A szemüvegben meggyűlő baktérium a pórusokba juthat az orr körüli területen, irritációt és pattanásokat okozhat.

12.Jo-jó diétázás

Az állandó jo-jó diéta negatív irányban befolyásolhatja a bőrt: ha folyamatosan azzal játszunk, hogy hol hízunk, hol pedig fogyunk, a rostok a bőrben elvesztik rugalmasságukat. Striák és előnytelen külsejű bőr lesz az eredménye.

13.Nem elég alvás

A napi 8 óra alvást be kell tartani – nemcsak azért, hogy frissek és fittek legyünk, hanem mert a pihenés „újratervezi”, feltölti és hidratálja a bőrt is. Ha nem alszunk eleget, a bőrünk fakó lesz, a pórusok pedig könnyen eltömődnek.

14.Túl sok nátrium

Ha túlságosan sok nátriumot fogyasztunk – vagyis sót -, az negatívan hat, beszívja a nedvességet, száraz és fakó bőrt eredményezve. Fogyasszunk kevesebb sós ételt és használjunk hidratáló arckrémet!

15.Hunyorgás

Nem tesz jót, ha lejárt kontaktlencsét, rossz szemüveget viselünk, mert többet hunyorgunk és ez a bőrünkön is meg fog látszani, látványosabb ráncok formájában. Látogassuk meg szemorvosunkat, ha itt az ideje!

16.Túl gyakori gyantázás

Nem kell azonnal gyantázni, amint egy-két új szőrszál megjelenik – nyers bőrt és megnövekedett dudorokat érünk el vele. Legalább 3 hetet adjunk a bőrnek a regenerálódáshoz, különösen az érzékeny területeken!

17.Vegyi anyagok a vízben

A hosszas zuhanyzásból származó meleg száraz bőrt eredményezhet, ez igaz a fejbőrre is – amit jóval többször moshatunk. A vízben levő tisztító elemek beépülhetnek a bőrbe idővel. Ruházzunk be egy zuhanyfej szűrőre, hogy csökkentsük a klór és egyéb elemek hatását!

A cikket folytatjuk.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.