3 életszakasz, 3 hajminőség

A gyermekkor, a gyermekvállalás és a változókor minden nő életében fontos szerepet játszik. Nem is gondolnánk, hogy ezek a szakaszok hajunkra is milyen nagy hatással vannak.

Felnőtté válás

Életünk során három jelentősebb korral állunk szemben. Az első ilyen kor a felnőtté válás korszaka (12-18év), mikor a faggyú termelése és a verejtékmirigyek termelése erősödik. A haj ilyenkor erősödik meg igazán és nyeri el végleges formáját, de a fejbőr fokozott zsírosságától csapzott, tapadós hatású lesz hajunk.

Ebben az életkorban jobban oda kell figyelnünk hajunkra, rendszeresebben kell ápolni illetve mosni. Ezek a negatív tünetek a felnőtté válás befejeztével általában megszűnnek, azonban ha mégsem akkor helytelen táplálkozásra vagy a mirigyek rendellenes működésére gyanakodhatunk.

voros-haj

A terhesség időszaka

A második korszak a terhesség időszaka, ezalatt az idő alatt bizony nagy változások mennek végbe a női szervezetben. A faggyú és a verejtékmirigyek kiválasztása sokkal erősebbé válik, a hajzsírosodása fokozódik, elveszíti a tartását és természetes fényét is. A magzatnak ilyenkor az anyja szervezetének minden tartalékára szüksége van (pl. vas fehérjék, vitaminok stb.)

Ezeket, ha nem pótoljuk komolyabb problémák merülhetnek fel, erős hajhullás léphet fel illetve a fejbőr korpássá és zsírossá válhat. Ha ezek nem szűnnek meg a szülés után akkor az orvosunk tanácsát kell kikérni. Pótolni kell mielőbb a hiányzó  vitaminokat, ásványi anyagokat.

barna_haj1

Az a bizonyos klimax

Minden nő életében bekövetkezik előbb-utóbb a klimaktérium vagy más néven a klimax, ez a kor a nők életében 45-50 éves korban következik be. Ebben a korban a faggyúmirigyek kiválasztása csökken, amitől a haj és a fejbőr szárazzá válik. A szervezetben ilyenkor bizonyos hiánytünetek léphetnek fel ilyen a vitaminhiány is.

Ettől a haj gyengülni és ritkulni kezd. Ebben a korban a haj intenzívebben kezd őszülni. Gyakran a férfihormonok túlműködése indul meg ami hajhulláshoz és nem kívánt szőrnövekedéshez vezet. A helytelen táplálkozás, a vitamin és ásványi anyag felvétele pedig jobban ront a helyzeten. A haj gyenge, fénytelen és ritka lesz. Ezt a kort senkit sem kerülheti kel, így számolni kell a hajra és bőrre gyakorolt hatásokra.

ősz haj

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.