10 dolog, amivel megőrizheted télen is a mentális egészségedet

Így érjük el a jó közérzetet – nehéz körülmények között is

A 2020-ban útjára indult koronavírus-járvány alaposan felforgatta az emberek életét. Ilyen időszakokban a mentális egészség megőrzése nagyobb kihívást jelent. Hogyan segíthetünk magunkon?

Semmi kétség, a 2020-as év és a koronavírus-járvány az emberek többségét komoly kihívások elé állította – sokszor erejüket meghaladó mértékben. Sokak mentális egészsége került veszélybe, ami a mindennapokat, a teljesítményt, a jó közérzetet jelentősen befolyásolja.

Hogyan segíthetünk magunkon? Milyen módszerekkel lehetséges a mentális egészség megőrzése az ilyen időszakokban? Lássunk néhány példát.

1.Hagyjuk el az újévi fogadalmainkat: ebben az esztendőben jóformán felesleges ragaszkodni ahhoz a nagy kihíváshoz, amit megígértünk magunknak. Inkább kisebb, reális célokat tűzzünk ki magunk elé és jutalmazzuk magunkat a kis változtatásokért, győzelmekért.

2.Próbáljunk túllendülni a kellemetlen helyzeteken: könnyű haragossá és frusztrálttá válni, különösen, ha már eleve szorongással, nyomással küzdünk a járvány és a vele járó gazdasági gondok miatt. Ha azonban minden alkalommal magunkra vesszük az ilyen magatartást, csak boldogtalanabbak leszünk. Ha valaki ok nélkül csúnyán viselkedik velünk, jusson eszünkbe, hogy talán képtelen uralkodni magán, mert nagy szomorúság érte. Igyekezzünk inkább kedvesek és megértőek lenni, ilyen időkben ez mindenkire ráfér. Mentális egészségünk megőrzése a lényeg.

Foto:123rf.com

3.Legyünk jók önmagunkhoz: egyszerűnek hangzik, de ez az egyik legnehezebb dolog elsajátítani. A mentális egészség megőrzése azt is jelenti, hogy nehezebb időkben (se) legyünk túl szigorúak magunkhoz. Ne ostorozzuk magunkat, mert felszedtünk pár kilót, majd leadjuk. A szobában levő rendetlenség miatt sem érdemes szidnunk magunkat – ha annak érezzük szükségét, inkább csináljunk olyasmit, ami feltölt. A takarítás is megvár.

4.Kis lépések vezetnek a nagy változásokhoz: jusson eszünkbe, hogy a testmozgás nemcsak fizikai egészségünkre nézve előnyös – mély, pozitív hatása van a mentális egészségre is. Olyan, közepes tempójú sportot válasszunk, amit tudunk folyamatosan csinálni. Nem kell maratonra készülni, ha 5-10 kilométert (vagy ennél kevesebbet) futunk, azzal is jól járunk.

Foto:123rf.com

Lassan építsük fel mozgás-rutinunkat, s lehetőleg szeressük, amit választottunk. Ez ugyanis lényegesen motiválóbb, mint ha alig tudjuk rávenni magunkat a sportra. Heti 150 perc mozgás ideális.

A mozgáshoz pedig párosuljon étrend-változtatás. A rendszeres sport megfelelő ételekkel kombinálásával sokkal egyszerűbb fogyni, sőt, a fizikai és mentális egészség megőrzése is könnyebb.

5.Fedezzük fel a meditációt, a művészetet és más, megnyugtató tevékenységet: az ún. mindfulness meditáció sokak számára jó választás, de lehet más módja is a relaxációnak. A meditációnak is számos formája van, csak legyünk nyitottak rá, s találjuk meg, melyik működik esetünkben igazán.

A koronavírus-járvány hatása az elménkre nézve sem maradt el – a korlátozásokkal, lezárásokkal, elmaradt eseményekkel és elszigeteltséggel teli időszak fokozottá tette a mentális probléma-kezelés szükségességét szerte a világon.

Mentális probléma kezelése – Egyre többen szorulnak rá a COVID miatt

Van, aki a festést találja megnyugtatónak – lehet bármilyen tevékenység, ami segít lenyugodni, pihentetni az elménket.

6.Fókuszáljunk olyasmire, ami örömöt okoz nekünk: ha nélkülöznünk kell a szabadtéri összejöveteleket, vacsorákat, mozit, találjuk meg másban az örömöt. Lehet az video-streaming, podcast, olvasás, kerti tevékenység vagy kocogás a parkban, sütés-főzés, társasjáték, valamilyen hobbi végzése vagy órákig tartó chatelés a barátokkal, ha nekünk ez okoz örömet, az nagymértékben segít a mentális egészség megőrzésében.

7.Fedezzük fel újra régi hobbinkat: sokan feledik el idővel korábbi hobbijukat, vagy egyszerűen nem jut már idejük rá. Itt az idő újra elővenni!

Sőt, ha szerettünk barkácsolni, dekorálni, a megmaradt eszközöket most is felhasználhatjuk. Akár ajándékot is készíthetünk belőlük.

8.Hagyjuk abba a dolgok halogatását: ha van valami, amit meg akartunk tenni, de halogattuk, azt is itt az ideje elvégezni. Sokkal jobban érezzük majd magunkat utána.

Készítsünk terveket, ha majdan utazni szeretnénk – legalább lesz mit várni. Keresgéljünk, tervezgessünk. Tanuljunk meg új dolgokat.

9.Tegyünk meg mindent a jobb alvásért: a kielégítő alvás igen fontos a mentális egészség megőrzése céljából. Befolyásolja, mennyire visel meg minket a stressz és aktivitásunkra is hatással van. Kezdésnek kezdjük el növelni fizikai aktivitásunkat, mert ez is segít jobban aludni. Ha szükséges, alkalmazzunk fényterápiát a belső óránk visszaállításához.

Foto:123rf.com

10.Kérjünk segítséget, ha nehézségeink vannak: amennyiben mentális gondoktól szenvedünk, nagyon fontos segítséget kérnünk! Ha jelenleg a személyes találkozó nem is oldható meg, ma már videó-hívások, skype-konzultációk is elérhetők.

A járvány-helyzetben sok ember kezdett el fokozottan alkoholt inni vagy egyéb szereket használni, de az is lehet, hogy depressziós, csak nem ismeri fel. Nagyon fontos szakemberhez fordulni, mielőtt nagyobb baj lenne. Ne játsszunk mentális egészségünkkel!

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.