Veszélyes lehet a babaugráló?

Sérüléssel és a fejlődés elmaradásával járhat?

Amerikai szakemberek azt tanácsolják a szülőknek, ne vásároljanak babaugráló eszközt és edzésre szolgáló járókát, mert a gyermekek megsérülhetnek ezekben és még késedelem is történhet a fejlődésükben.

Veszélyesek lehetnek a babaugrálók? Amerikai szakértők arra figyelmeztetik a szülőket, ne vegyenek ilyesmit a gyermeküknek. A baba edzésére szolgáló járóeszköz és babaugráló ugyanis sérülést okozhat és akár a fejlődésben is lemaradhat a csemete miatta – figyelmeztetnek.

A SA Health és a Kidsafe kampányt indított ezen eszközök ellen, rámutatva azok lehetséges veszélyeire. Dr. Nicola Spurrier, az SA egészségügyi főosztályvezetője elmondta: nem ritka olyan gyermekek látványa, akik ez ilyen babaugráló eszközök miatt a fejlődés szempontjából késedelmet szenvednek el.

Ha a lurkó túl sok időt tölt a babaugrálóban vagy járóeszközben, az arra készteti, hogy a lábujjain álljon, ezzel a vádli izmai húzódnak és ez befolyással lehet járási képességére. Bizonyos esetekben még kezelésre vagy műtétre is szükség lehet” – figyelmeztet a szakember. Hozzátette: annak az esélye is nagyobb, hogy sérülés éri a babát. Az ujjak könnyen belegabalyodnak a láncokba vagy rugókba, miközben a falnak vagy tárgyaknak ütődnek pattogás közben, vagy egy másik gyermek meglöki őket.

Fotó: 123rf.com

Az SA Health és a Kidsafe kampányának brossúrája szerint a „babaugráló és a járóeszköz veszélyes és nem javasolt”. Az ausztrál fizioterápiás egyesület nemzeti elnöke, Phil Calvert elmondta: sok szülő gondolja azt, hogy a babaugráló és edzésre szolgáló járóeszköz segíti a gyermek hamarabbi fejlődését, ám éppenséggel az ellenkezőjét éri el. A babák feszítik vádliizmaikat, s így az eszközöknek köszönhetően gipszöntvény tartóra lehet szükségük a korrigáláshoz, melyet minden héten váltani kell több mint 8 hétig, s akár műtétre is szorulhatnak.

Vagyis egy ilyen esetben a baba nem fürödhet, nem végezheti normális tevékenységeit napközben – s ez komoly hatással van a család életére is” – fogalmazott a szakember, hozzátéve, hogy természetesen a gipszöntvénynek is hatása van a gyermek fejlődésére.

A Kidsafe vezérigazgatója, Holly Fitzgerald elmondta: a babák számára a padló a legmegfelelőbb a fejlődés szempontjából. Itt megtanulhatnak forogni, felülni és kúszni.

A babaugrálók és járókeszközök már csak azért is veszélyesek, mert lehetővé teszik a gyermek számára, hogy olyan dolgokhoz kerüljön közel – ráadásul gyorsan – amelyeket normális esetben még nem érne el.

Az ausztrál Verseny- és Fogyasztóvédelmi Bizottság szerint a babák ilyen esetekben elszenvedhetnek sérüléseket, hiszen nincsenek felügyelet alatt a járóeszközben. Ha valaki használ ilyet, nagyon fontos elzárni a veszélyes helyeket a gyermek elől. Kanadában egyébként a Jolly Jumpers nevű babaugráló 1910-es feltalálása óta használatban volt, ám 2004-ben betiltották.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.