Védőoltás utazás előtt – káros a magzatra vagy a kisbabára?

Távoli országokba való utazás előtt érdemes tájékozódni, milyen védőoltásokra lehet szükség az adott területen. Mi a teendő akkor, ha egy kismama utazna valamilyen fertőzésveszélyes helyre, vagy a család kisbabát visz magával?

A védőoltásokról nem szabad elfelejteni, hogy egy részük gyengített kórokozót juttat a szervezetbe – így felmerül a kérdés, vajon nem fertőzi-e meg a kismama hasában lévő magzatot, vagy a családdal utazó kisgyereket.

Védőoltás: igen vagy nem?

A védőoltásoknak két fajtáját alkalmazzák. Az egyik a már említett, gyengített kórokozóval történő megfertőzés, melynek hatására a szervezet megtanul védekezni a betegség ellen. Az orvosok ezeket egyáltalán nem ajánlják terhesség alatt, a bejuttatott baktériumok ugyanis megfertőzhetik a magzatot, akiben kialakulhat a betegség. A másik típus nem tartalmaz elő kórokozót – itt a szakemberek azt vizsgálták, hogy a baba születése után okoznak-e valamilyen fejlődési rendellenességet. Az eddigi kutatások alapján ez a fajta oltás nem okoz szövődményeket sem az anyukánál, sem gyermekénél, ám figyelembe kell venni, hogy igen kis esetszámot vizsgáltak.

A leggyakoribb utazóbetegséges a Hepatitis, a tífusz, a sárgaláz vagy a veszettség, illetve a malária, erre azonban nincs védőoltás, és a gyógyszeres megelőzés sem 100 %-os. Az orvosok általában azt ajánlják, terhesség alatt, ha lehet, kerüljük az olyan országokat, ahova kötelező a védőoltás. Ezekről a vakcinákról ugyanis gyakran a gyártók sem tudnak biztosat mondani a terhességre gyakorolt hatásukkal kapcsolatban. Legjobb, ha a kismama már a terhesség előtt megkapta a védőoltásokat, ezek ugyanis több éven keresztül védettséget biztosítanak.

Az orvos véleménye a döntő

Kisgyerekkel való utazás előtt érdemes kikérni a gyerekorvos véleményét, aki a kicsi kórtörténetének ismeretében dönt arról, milyen védőoltásokat érdemes beadni. Egy éves kor alatt kifejezetten kockázatos hosszabb útra vinni a babát, hiszen még nem kapta meg az alapvető védőoltásokat sem, és sokkal fogékonyabbak a fertőzésekre. Kisgyermekkel is érdemes közeli célországot választani, ám a Hepatitis A és a hastífusz szinte minden mediterrán országban veszélyt jelent: mosatlan gyümölcsök és zöldségek, a nyers vagy nem eléggé átfőzött tengeri ételek, illetve a fertőzött élelmiszerek mind a betegség forrásai lehetnek. Sokan gondolják tévesen, hogy a Hepatitis B csupán szexuális úton terjed, ám a fertőzést egy karcoláson vagy sebhelyen keresztül is a szervezetbe juthat, így a gyermekek is ki vannak téve a kockázatnak!

Az utazás előtt 4-6 héttel mindenképpen keressük fel a gyerekorvost, hiszen a beadott oltások nem hatnak azonnal, s amíg a védettség kialakul a kicsi védtelen a betegségek ellen!

Forrás: