Tudunk spórolni a peluson?

Egy kisgyermekes családnak, párnak egyáltalán nem mindegy, hány pelenka fogy el egy nap: a csecsemőnek nem lehet azt mondani, hogy spóroljon. Mi azonban megoldhatjuk.

Egy csecsemő érkezése után a pelenka jelenti a legnagyobb kiadást: heti 2-3 ezer forintot költünk rá gyerekenként, és ezt az összeget lényegében kukába dobjuk. Míg egy baba szobatiszta lesz, 4-6 ezer eldobható pelust használ el!

Sajnos, a pelenka az igen gyorsan fogyó eszköz kategóriájába tartozik, egy csecsemő bizony használja őket rendesen, és nem lehet megkérni rá, hogy kevesebbet fogyasszon. A pelenka sem olcsó mulatság manapság, mégis van rá mód, hogy megtakarítsunk egy kis pénzt. Lehet rajta spórolni, csak találékonynak kell lenni.

Az első tipp – ami valószínűleg keveseknek nyeri el a tetszését -, ha mossuk a pelenkákat, viszont valóban gyorsan behozzák az árukat. Nem minden helyzet oldható meg azonban mosható pelenkával: könnyebben elázhat benne a csecsemő, tehát többször kell rajta ruhát cserélni; a sok mosás miatt a pelenka veszíthet nedvszívó-képességéből, és elvinni is nehézkesebb benne a babát valahová.

pelenka1

Ellenben a mai modern textilpelenkák már nem tartalmaznak vegyszereket, a légáteresztő anyagok pedig egészségesek a csecsemő bőrére. Jó megoldás a mosható nadrágpelenka is, így nem kell pelust vásárolni.

A másik ötlet, ami mindenkinek eszébe juthat: olcsóbb típust venni az eldobható pelenkákból, vagy ott vásárolni nagyobb tételt belőle, ahol éppen akciós. Kuponokat is sok helyre ki lehet fogni, pontokat beváltani, jóval olcsóbban kijöhetünk egy-egy bevásárlásnál. Több drogériában is össze lehet gyűjteni a kedvezményre jogosító pontokat. Megvehetjük nagy tételben, nagykerben is a pelenkát.

shutterstock_696094963

Trükkök

Ám ha egy kicsit a „sűrűjébe” akarunk vágni, a találékony anyukák többször használnak fel egy pelenkát, amennyiben erre lehetőség van. Ha nem olyan állagú az a széklet, ami után a pelus már valóban használhatatlan, ki lehet venni a pelenkából, és amíg nem telik meg, az a pelenka maradhat a gyermeken.

Nagyobb gond, ha a csecsemőnek hasmenése van, hiszen akkor fél óráig-egy óráig bírja egy pelenka: csak az olcsóbbakat használjuk ilyen esetben, a százforintos boltokban kaphatók is megfelelnek.

Sokan tartanak ugyanakkor az olcsóbb pelenkáktól, attól, hogy a csecsemő bőre megsínyli, és akkor a bőrápolásra kell venni egy borsosabb árú kenőcsöt. Inkább a valamivel drágább pelenkát veszik meg akciósan vagy pontok beváltásával, kedvezményes kártyával.

Van, aki a popsitörlőt is többször használja, kimosás után ugyanis több alkalommal használható. Egyébként sem muszáj állandóan használni, a kakis popsit le lehet mosni a csap alatt. Ha valahová megyünk, vagy nem otthon tartózkodunk, persze indokoltabb a popsitörlő használata.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.