Traumaoldó cukor

Kutatók azt állítják, hogy a védőoltásokkal és kisebb beavatkozásokkal járó trauma és fájdalom cukoroldattal csillapítható a csecsemőknél.

Denise Harrison, a torontói gyermekkórház orvosa az Archives of Disease in Childhood szaklapban azt állítja, hogy a védőoltásokkal és kisebb beavatkozásokkal járó trauma és fájdalom cukoroldattal csillapítható az egy és tizenkét hónap közötti csecsemők esetében.

A szaharóz és a glükóz fájdalomcsillapító hatását már régóta ismerik az újszülöttek esetében, az újszülött koron túl azonban nem sokat tudtak érzéstelenítő hatásukról. Az új tanulmány az 1-12 hónapos csecsemőkben vizsgálta a cukoroldat hatékonyságát.

A kutatók tizennégy randomizált, kontrollált kutatást elemeztek, amelyekben összesen 1674 csecsemőt oltottak be. A különféle összetételű orális glükóz vagy szaharóz oldatokat a vízzel vagy semmivel végzett kezeléssel hasonlították össze. A tizennégyből tizenhárom kísérlet azt mutatta, hogy a sírás előfordulása és időtartama mérsékelten csökkent.

uvaukdnx3

Dr. Denise szerint az egészségügyi szakembereknek érdemes fontolóra venni a szaharóz illetve glükóz alkalmazását a védőoltások beadása előtt és alatt. A szakember egyéb stratégiákat is javasol a fizikai fájdalom és a pszichológiai trauma ellen, például cumizást, figyelemelterelést vagy szoptatást.

A 12 és 75 százalékos tartományban mozgó cukoroldatok fájdalomcsillapító hatása az életkor előrehaladtával csökkent, vagyis a legnagyobb érzéstelenítő hatást az újszülöttek esetében mutatták ki. Az 50 százalékos oldat nagyobb érzéstelenítő hatással járt, mint a 25 százalékos vagy még alacsonyabb koncentrációjú oldatok.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.