TOP 10 szülői melléfogás

Minden szülő követ el hibákat. Bizonyára mindenkinek egy egész listája van arról, amit szerinte a szülei rosszul csináltak. Senki sem tökéletes, különösen nem az újdonsült szülők! Ha tisztában vagyunk a leggyakrabban elkövetett hibákkal, illetve azzal, hogyan kerülhetjük el őket, talán könnyebb lesz a szülőszerepbe beleszokni.

1. Pánik minden „apróság” miatt

Sok újdonsült szülő hajlamos túlreagálni minden egyes tejvisszabukást, hányást vagy egyéb dolgot, s sajnos a gyermekre átragad az ő szorongásuk. Sok szülő szinte elvesztegeti mindazt az örömet, melyet gyermeke életének első éve tartogat, azzal, hogy örökösen aggódik.

Szakértők szerint az efféle túlzott aggódás megakadályozza a spontaneitást és a gyermeknevelés élvezetétől foszt meg. A csecsemők különben is sokkal rugalmasabbak, mint amennyire azt általában a szülők hiszik vagy hagyják nekik.

2. Nem hagyják a gyereket sírni

Nagyon sok szülő úgy gondolja, hogy legfőbb feladatainak egyike, hogy elérje, a gyermeke sose sírjon. Ennek oka, hogy a sírást azzal társítjuk, hogy valamit rosszul csináltunk, elrontottunk, és mindenképpen helyre akarjuk azt hozni. Ilyenkor megfeledkezünk arról, hogy a csecsemők a sírással kommunikálnak.

A sírás egyszerűen része a csecsemőkornak. Attól még, hogy tiszta a pelenkájuk vagy éppen teli a pocakjuk, még képesek úgy sírni, mintha a karjukat tépnék. Azonban ha a sírás tovább tart, mint egy óra, lázzal és/vagy hányással jár, azonnal hívj orvost!

sirobaba

3. Ébresztés etetés céljából

Hiba vagy csak hibás feltevés? Szakértők szerint a szoptatott csecsemők is képesek átaludni az éjszakát. Egyszerűen csak hibás feltevés, hogy az anyatej nem elég kalóriadús, ezért sok szülő ébreszti fel (éjszaka is) gyermekét csak azért, hogy megetesse. Elfelejtik, hogy a csecsemő, ha éhes, magától is enni kér. Sokkal gyümölcsözőbb az egész család számára, ha hagyjuk a gyereket aludni!

4. Bukás és hányás összetévesztése

A bukás és hányás közötti legnagyobb különbség azok gyakoriságában, nem pedig erősségében van. A tejvisszabukás is képes az egész szobát beteríteni, a hányás viszont gyakoriságában mutatkozik meg. Ha erről van szó, 30-45 percenként jelentkezik, etetéstől függetlenül.

5. A láz nem megfelelő módon történő kezelése

A gyermek életének első három hónapjában minden 38 °C feletti láz életveszélyes lehet. Ez alól csak az kivétel, ami 24 órával a védőoltás beadása után jelentkezik. A szülők nagy többsége elintézi azzal, hogy a gyereknek talán melege van, vagy egy kis lázcsillapítóval. Elfelejtik – talán sajnálatból -, hogy a csecsemőt hűteni kell! Egy újszülött immunrendszere még nem elég fejlett ahhoz, hogy egy fertőzést magától legyűrjön!

6. Autós biztonsági gyermekülés nem megfelelő beállítása

Bárki, aki próbálta, tudja, hogy a gyermekülés beállítása külön tudomány. Ha nem vagy biztos a dolgodban, kérj segítséget, a bababolt eladói minden bizonnyal készségesen állnak a rendelkezésére. Ne feledd, gyermeked életéről van szó!

fogacskak

7. Szájhigénia elhanyagolása

Sok szülő nem is gondol gyermeke fogaira vagy szájhigéniás nevelésére egészen addig, amíg már szinte késő. Nem lehet elég korán elkezdeni a megfelelő fogápolásra tanítást: soha ne hagyd, hogy gyermeked az ágyban cumisüveget szopogatva nyugtassa magát!

Ez növeli a későbbi fogszuvasodás kockázatát, hiszen a fogcsírák már embriókorban kialakulnak! Nedves gézzel töröld át a baba ínyét, s az első fogak megjelenésétől használj külön erre kifejlesztett gumisörtéjű babafogkefét. Biztosítsd, hogy a gyermek megfelelő mennyiségű fluoridhoz jusson! Természetes módon megtalálható a vízben, és segít a fogszuvasodás kialakulásának megelőzésében.

8. A házasság elhanyagolása

Házasságon belül, vagy együtt maradni, nagyon fontos, mikor az embernek gyermeke születik. Ne feledjük, hogy a párkapcsolaton belül adódó problémák egy gyermek születésével megsokszorozódnak! A baba rengeteg időt és energiát követel, így nehéz a régi meghittséget fenntartani, esetleges problémákat elsimítani. Mindenképpen próbáljatok időt szakítani egymásra, hogy továbbra is valódi pár maradhassatok, hiszen csak így válhattok igazi családdá!

9. Túl sok/túl kevés veszekedés a gyermek jelenlétében

Már egy három hónapos baba is érezi környezetében a feszültséget. Amennyiben vitád támad partnereddel, tedd fel magadnak a kérdést: ,,Ez mennyire lehet a gyermekem számára riasztó?”! Mindenképpen vizsgáld meg magadban vitáik gyakoriságát és intenzitását! Az apróbb nézeteltérések egy párkapcsolat természetes velejárói, ám ha a felek elfojtják érzelmeiket, az pontosan olyan feszültséget teremt és olyan káros, mint az állandó veszekedések!

10. Megbízhatatlan forrásból származó tanácsokra való hallgatás

Az egyik leggyakoribb hiba, melyet az újdonsült szülők elkövetnek, hogy minden tanácsot ki akarnak próbálni, mindenkinek meg szeretnének felelni. Légy óvatos abban, hogy kihez, vagy milyen forráshoz fordul tanácsért! Kérdezd a gyermekorvost, vagy böngéssz orvosi-egészségügyi tanácsadással foglalkozó weblapokat!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.