Szilárdat enne a baba?

Kisbabád, akit még szoptatsz, általában nem igazán mutat érdeklődést a szilárd ételek fogyasztása iránt. Hogyan tudnád felkelteni érdeklődését a szilárd táplálékokra?

A szoptatástól való elválasztás olyan folyamat, melyet fokozatosan kell megvalósítani. A csecsemők a tápanyagokat legalább egyéves korig az anyatejből vagy ennek helyettesítőiből kell nyerjék. Az egészségügyi hatóságok manapság azt javasolják, hogy hat hónapos kor körül a csecsemőt el kell kezdeni táplálni szilárd ételekkel, de egyes gyermekeknél ez csak később történik meg.

A szülők az áttérést a szilárd ételekre nagy figyelemmel kell kövessék, mert:

– a csecsemők vastartaléka hat hónapos kor után kezd kifogyni

– a kisbabáknak meg kell tanulniuk rágni, ez segít a beszédkészség fejlődésében is

– a növekedés megállhat

Ezek a problémák cumisüvegből táplált csecsemők esetében súlyosabbá válhatnak, ugyanis az anyatej tartalmaz vasat is, és a szoptatott újszülött használja már az állkapcsát, hogy kiszívja a tejet.

Nehéz felmérni, hogy a kisbaba normális ütemben fejlődik-e, ugyanis nem csak a testtömege növekedését kell figyelembe venni, hanem más fontos tényezőt is, például a feje körméretének változását vagy a magasságát is.

baba61

Készen áll kisbabád a szilárd táplálék bevezetésére?

Amennyiben észrevetted nála a következő dolgokat, kisbabád készen áll a szilárd táplálék bevezetésére:

– felemel kis tárgyakat, és a szájába teszi

– érdeklődve figyel, amíg eszel

– éhesnek látszik rövid idővel az etetés után.

Az előbbi szempontokat figyelembe kell venned, mielőtt elkezdenéd szilárd élelmiszerrel táplálni. A szoptatás következtében lehet, hogy jóllakott. Ültesd le kisbabádat az asztalhoz, a család többi tagja mellé, és ha érdeklődik az étel iránt, kínáld meg őt is. A kisbabák szeretnek utánozni. Az is lehet, hogy egyedül szeretne enni, ezért adj a kezébe kisebb falatokat!

Ne rágódj túl sokat ezen a helyzeten: ha megfelelően fejlődik a kisgyermeked, akkor semmi okod az aggodalomra. Ha mégis kétségeid vannak, konzultálj a gyerekorvossal!

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.