Sírós baba – ekkor kell orvoshoz fordulni

A csecsemőkori sírásnak több kiváltó oka is lehet, de milyen tünetek jelentkezése kapcsán javasolt szakember felkeresése?

Túlterheltség, feszültség

Sokszor látom a kimerült, aggódó szülőket, akik kudarcként élik meg, hogy nem találják a megoldást, gyermekük vigasztalhatatlan sírásának okát. A szülők aggódását, feszültségét azonban a kicsi is megérzi. A csecsemőket a túl sok inger, a zajos környezet kimerítheti. Gondoljuk át, ha az elmúlt időszakban több rohanós napunk volt, nagy volt körülötte a nyüzsgés, sokat szól a tévé, zene? A zajos környezet és a rendszertelen életvitel miatt is sírósabb lehet” – mondja Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, a Budai Allergiaközpont orvosa.

Álmos vagy éhes

A szakmai ajánlások mellett fontos, hogy vegyük figyelembe gyermekünk egyéni igényeit is a napirend kialakítása során. Általában a csecsemők 6 hetes korára alakul ki valamilyen alvás-evés napirend, ám itt is lehetnek változások, például egy intenzív növekedési fázisban gyakrabban megéhezhet. Az alvás szintén nagyon egyéni lehet. Vannak kifejezetten jól alvó és nagy alvásigényű csecsemők, ők hosszabb alvást követően hosszabb ideig ébren lehetnek, míg más csecsemők többször alszanak rövidebb ideig, így az álmosságot jelző nyűgösség náluk többször ismétlődhet, ezért is tűnhetnek ők sírósabb csecsemőnek.

Betegségek a sírás hátterében

A csecsemőkori gyakori sírás egyik leggyakoribb oka a hasfájás, puffadás. Ezt okozhatja reflux, vagy a csecsemőkori hasfájás egy jellegzetes típusa, a kólika is, de tünete lehet a tejallergiának is, mely tápszeres és anyatejes babánál egyaránt jelentkezhet. A sírást azonban jelezhet betegséget is – például kezdődő légúti betegség vagy fülfájás tünete is lehet. is.

Mikor forduljunk mindenképp orvoshoz?

A felsoroltak mellett több más oka is lehet, ha a csecsemő sír: az időjárási változások – szeles idő, frontok -, a fogzás, ha zavarja a teli pelenka, ha fázik vagy épp melege van. Ha bizonytalanok vagyunk a sírás okát illetően, forduljunk szakemberhez, ha az alábbi tünetek jelentkeznek akkor mindenképp:

  • a sírós csecsemő lázas,
  • nehezen veszi a levegőt,
  • bágyadt, étvágytalan,
  • gyakori bukások és/vagy hányás is jelentkezik,
  • hasmenés, véres széklet esetén,
  • minden nap közel azonos időpontban sír, legalább hetente három nap,
  • hasa puffadt, kemény.

Tél helyett tavaszias idönk van és ez az időszak igencsak kedvező a tavaszi gyermekbetegségeknek. Különböző vírusok, baktériumok, és egyéb paraziták támadhatják meg a tél folyamán, az állandó hidegtől, és a tartós napfényhiánytól legyengült immunrendszerrel rendelkező gyermekeket. Hogy hogyan tudjuk ezt megelőzni?

Játék után megfázás? – a tavaszi gyermekbetegségekről

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.