Poszttraumás stressz rendellenesség: mi okozhatja a gyerekek körében?

Számos menekült kisfiút és kislányt is érint

Egyre több összefüggést találnak a kutatók a fejlődés késedelme és a poszttraumás stressz rendellenesség (PTSD) között. A problémára most egy új tanulmány is rámutatott.

Alátámasztva azt a korábbi kutatást, mely kapcsolatot talált a fiatalkori mérgező stressz és a tartós károsodás – beleértve a depresszió és szorongás – között, most egy új tanulmány is rávilágított, hogy jelentős összefüggés van a családok szétválasztása és a poszttraumás stressz rendellenesség (posttraumatic stress disorder – PTSD) között.

Az Egészségügyi és Humán Szolgáltatások Minisztériumának (HHS) Főfelügyelő Hivatala közel 100 mentális egészségügyi munkakörben dolgozó alkalmazottat kérdezett ki, akik gyakran találkoztak gyermekekkel a Menekültügyi Áthelyezés Hivatal központjában 2018 augusztusa és szeptembere között. Az eredmények azt mutatták, hogy a családjuktól elválasztott gyermekek több különféle félelmet, elhagyatottság érzést és poszttraumás stressz rendellenesség-tünetet produkáltak, mint azok a gyerekek, akiket nem választottak el famíliájuktól. A HHS-tanulmányt szeptember 4-én jelentették meg.

A megállapításokat véletlenszerűen egy nappal azután tették közzé, hogy az Amerikai Pszichiátriai Szövetség (APA) s számos egyéb gyermekekkel foglalkozó szervezet kiadott egy közleményt, melyben sürgeti a kaliforniai szövetségi bíróságot: álljon ellen a Trump Adminisztráció szabályának, melynek célja megszüntetni a maximális időt, melyet a bevándorló gyermekek szövetségi őrizetben tölthetnek. A szakemberek szerint ugyanis ez közvetlenül kárt okoz e gyermekeknek. Úgy vélik, a változások gyengítik a bevándorló gyermekek védelmét, melynek eredményeként több gyermeket hosszabb ideig tartanak fogva, anyagilag rosszabb körülmények között.

“A Medscape Medical News 2018-ban tanulmányok hosszú listáját tette közzé a toxikus stressz és a gyermekek kapcsolatáról. A Scientific Reports szaklapban megjelent egy olyan tanulmány is, mely azt sugallja: a traumás stressz, melyet fiatal gyermekek szenvednek el, évekkel később is látható az agyi vizsgálat soránA feltűnőnek tartott tanulmány valódi bizonyítékot szolgáltat arra, hogy ezeknél a gyermekeknél agyi változások történnek” – emelte ki Nathalie Bernabe Quion orvos, a Washingtoni Nemzeti Egészségügyi rendszer gyermekorvosa.

A legutóbbi jelentésben a nyomozók interjút készítettek olyan mentálhigiénés klinikákkal, amelyek rendszeresen kapcsolatban álltak fogvatartott gyermekekkel, ám ellátásuk minőségével nem foglalkoztak. 2018 augusztusa és szeptembere folyamán csaknem 9 ezer gyermek – 71 százalékuk fiú – élt ezekben a létesítményekben. 85 százalékuk 13-17 éves, 13 százalékuk 6-12 esztendős volt és csak 2 százalékuk tartozott a 0-5 éves korosztályba. A jelentés megjegyzi, hogy a gyermekeknek legalább hetente egy egyéni tanácsadást és hetente két csoportos foglalkozást kell biztosítani. Az elvárás szerint egy mentálhigiénés dolgozónak kell jutnia 12 gyermekre, itt azonban 25 csemetéről volt szó. Ami azt jelenti, hogy nem jutott mindenkire kellő idő.

Más tanulmányok rámutattak, hogy azok a gyerekek, akik nem értik, miért választották el őket a szüleiktől, fokozott mentális szorongást tapasztalnak – sokan azt hitték, szüleik elhagyták őket. Legtöbb esetben a gyermek elszigetelődő magatartást mutat, nem vesz részt tevékenységekben, és bizalmi problémákkal küzd. Mindegyikük rémült és ellenségként tekint a gondozókra. A jelentés 6 ajánlással zárul a Menekültügyi Áthelyezés Hivatala (ORR) számára a fogva tartott gyermekek mentális egészségügyi ellátásának kezelését illetően – beleértve a trauma azonosítását és a terápiás helyek kiterjesztését azok részére, akik intenzívebb mentálhigiénés kezelést igényelnek.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.