Pillanatok a baba fejlődésében: ülés

Attól a pillanattól kezdve, amikor a baba megtanul önállóan ülni, egy egészen új világ tárul fel előtte!

Amint hát- és nyakizmai elég erőssé válnak ahhoz, hogy megtartsák őt, már csak idő kérdése, hogy kipróbálja új tudományát. Az ülés fontos fejlődési szakasz egy csecsemő életében, ezért pár apróságra érdemes odafigyelned!

Mikor kell magától felülnie a babának?

Miután fejét már biztonságosan megtartja, és az átfordulást is elsajátította, a legtöbb baba egy felnőtt ujjaiba kapaszkodva próbálja meg ülő helyzetbe felhúzni magát. Az ehhez szükséges izmok a születés pillanatától fokozatosan fejlődnek, és 5-6 hónapos korára erősödnek meg annyira, hogy gond nélkül lehessen megtámasztva ültetni a babát.

A legtöbb baba nagyjából 10 hónaposan tud magától ülni, de természetesen ezt az időpontot számos tényező befolyásolja. Születésétől kezdve a baba már megpróbálja megemelni a fejecskéjét, de ez egy ideig még megfelelő támasztásra szorul.

Körülbelül 4 hónapos korától a nyak izmai rohamos fejlődésnek indulnak, és már felemeli a fejét, ha hasra fekteted. A kicsi hamar rájön, hogy ha karjaira támaszkodik könnyen fel tud emelkedni, és innen már csak pár lépés, hogy a baba kúszni-mászni kezdjen, majd egyszer csak felüljön.

szoptatas1

5-6 hónapos kora körül sok gyereket már biztonságosan lehet ültetni, azonban jól megtámasztva és lehetőleg még nem derékszögben. 7 hónapos korában a kisbaba már két kezére támaszkodva ül, azonban ez nem éppen a legmegfelelőbb testhelyzet a számára.

Ha már ügyesen kúszik, vagy mászik, és kapaszkodva feláll, akkor már nem sok választja el attól, hogy önállóan üljön a baba. A sok mozgással a baba izmai hamar fejlődnek, és az egyensúlyérzéke is hamar kialakul. Sok szülő és szakember vélekedik úgy, hogy meg kell várni, amíg a baba egyedül felül és csak kis segítséget kell nyújtani neki a képesség elsajátításához.

A szülők szerepe a gyermek mozgásfejlődésében – ül a baba

A fej és a mellkas emelgetésének gyakorlása, például egy baba felé nyújtott játék segítségével, nagyban hozzájárul az izmok fejlődéséhez, a fej megtartásához és a későbbi fejlődési mérföldkövek eléréséhez. A kúszás és mászás elengedhetetlen az ülés, és később a járás megtanulásához.

Egy csillogó, vagy egy hangos játék nem csak arra jó módszer, hogy a gyermek látását és hallásának megfelelő fejlődését ellenőrizd, hanem az egyensúlyérzékét is javíthatod vele. Amikor már ügyesebben ül, körberakhatod olyan játékokkal, amelyek felkelthetik az érdeklődését, de még ne tudja elérni őket.

shutterstock_92418551

A baba hamar megtanulja az ülő helyzetben való egyensúlyozás praktikáját, és támaszkodással, előre hajlással próbálja elérni kedvenc játékait. Maradj a közelében, hogy biztonságban érezhesse magát! A baba számára fontos, hogy állandó ingerek érjék, és ösztönözve legyen a mozgásra.

Ez a legjobb módszer a gyermek mozgásfejlődése szempontjából. Ameddig nem tud magától felülni, ne ültesd túl hosszú ideig – még kitámasztva sem – hanem hagyd, hogy ő maga próbálja elsajátítani ezt a képességet! Nagyjából 10 hónapos kora körül tud majd önállóan ülni, addig pedig segítsd, hogy intenzív mozgás mellett erősödjenek az izmai!

A gyerekek képességei különböző módon fejlődnek ki, egyeseknél gyorsabban, másoknál lassabban. A fej megtartása egy nagyon fontos mozzanat, és egyensúlyozó készsége kulcs a későbbi mászásához, üléséhez és járáshoz! Amennyiben gyermeked koraszülött, légy felkészülve arra is, hogy ezek a képességek lassabban fognak fejlődni nála, mint a többi vele egykorú gyermek esetében!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.