Óvatosan a tehéntejjel!

Azt minden édesanya tudja, hogy a gyenge immunrendszer legjellemzőbb tünete, hogy a baba egyre gyakrabban betegszik meg, és nehezen lábal ki a betegségekből. Ahhoz, hogy a pici belső védelme erősödjön, nem szabad elfeledkeznünk a megfelelő táplálásról, melynek természetesen első és legfontosabb eleme az anyatej! A tehéntejfehérje-allergia az esetek kb. 1/3-ban légúti tünetek formájában jelentkezik.

A baba ásványi anyag tartalékai hat hónaposan csökkennek, ezért a mamának kell gondoskodnia olyan táplálékról, mely biztosítja a fellépő hiányt. Hazai felmérések szerint a magyar anyukák hatvan százaléka kizárólag anyatejjel táplálja babáját hat hónapos koráig, amely a gyermekorvosok és a védőnők szerint is kimagasló eredmény a többi európai országhoz képest.

Azonban hat hónapos kor után még mindig jelentős azoknak az anyukáknak az aránya, akik anyatej hiányában tehéntejet adnak a babájuknak, annak ellenére, hogy a tehéntejet egy éves kor alatt szigorúan tiltják gyermekorvosaink.

Nagy molekulájú fehérjetartalma nehezen emészthető a pici számára, és a baba veséjét is megterheli. Ezen kívül a tehéntej vitamin és ásványi anyag tartalma sem megfelelő egy hat-tizenkét hónapos kor közötti babának.

anyatej

A vas az anyatejben és a tápszerben is megtalálható, ezzel szemben a tehéntej szinte semennyit sem tartalmaz, pedig szerepe nagyon fontos ebben a korban. Hat-tizenkettő hónapos kor között, napi öt-nyolc dl anyatejjel biztosíthatjuk a baba vasigényének nagy részét.

Előfordul, hogy az édesanya már nem tud szoptatni, akkor az anyatejet tápszerrel pótoljuk, melynek vastartalma a baba igényeihez van alakítva. Ha tehéntejet adunk a picinek, akkor nem csupán számára emészthetetlen táplálékkal etetjük, de biztosan kialakul egy vashiányos állapot is: hosszú távon ennek nem csak vérszegénység, hanem az immunrendszer nagyfokú gyengesége is a következménye lehet!

A korai tehéntej bevezetésének más veszélye is van, fokozza a tehéntejfehérje-allergia kialakulásának kockázatát is. Kevesen tudják, de a tehéntejfehérje-allergia leggyakoribb tünete (véres széklet) mellett az esetek kb. egyharmadában légúti tünetek formájában jelentkezik. Ide tartoznak: sokáig nem gyógyuló nátha, köhögés, visszatérő hörghurut, esetleg rendszeres kruppos rohamok.

A tünetek gyakran megnehezítik a gyermekorvos munkáját, hiszen az elhúzódó betegség mögött állhat a helytelen táplálás miatti immunrendszer gyengeség, de akár a már kialakult tehéntejfehérje-allergia is: így az immunrendszer gyengesége mellett, az allergia kialakulása is gyakran a tehéntejnek róható fel.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.