Nem HIV fertőzött, de fertőzött

Azok a csecsemők, akik nem kapták meg a HÍV vírust édesanyjuktól fokozottan érzékenyek más fertőzésekre.

Azok a csecsemők, akik csodával határos módon nem kapták el a HIV vírust édesanyjuktól, első életévükben továbbra is a halálozás négyszer nagyobb kockázatával néznek szembe a fertőző betegségekre való fokozott hajlam következtében.

A kutatók 100 édesanyát és csecsemőjét vizsgálták Dél-Afrikában, és összevetették az antitestek szintjét a HIV fertőzéssel született illetve a HIV fertőzéstől megmenekült (ún. HIV-nek kitett) babákban. Azokban, akik nem kapták el a HIV vírust, alacsonyabb volt a szamárköhögéssel, tetanusszal és pneumococcus fertőzésekkel szembeni ellenanyag. Ezek a fertőzések védőoltással megelőzhetők, de ezek a világ szegényebb területein nem mindig elérhetők.

„Ezek a csecsemők és kisgyermekek olyan sebezhető csoportot képviselnek, akikben nagyobb a légúti fertőzések és az agyhártyagyulladás előfordulása, és az első életévükben négyszer magasabb a halálozás kockázata” – áll a Journal of the American Medical Association szakfolyóiratban megjelent tanulmányban. „A megváltozott immunválaszok járulhatnak hozzá a magas morbiditáshoz és mortalitáshoz, amelyek a HIV vírusnak kitett, de nem fertőzött csecsemőkben megfigyelhetők.”

shutterstock_151339661

Egyre több HIV vírusnak kitett csecsemő születik, különösen a szegény országokban, azoknak a stratégiáknak köszönhetően, amelyek a fertőzés anyáról gyermekére történő átadását próbálják visszaszorítani. A HIV-pozitív csecsemők születése az elmúlt évtizedben jelentősen visszaesett, főként azért, mert egyre több anya jut a betegség átadását gátló, terhesség alatt szedhető gyógyszerekhez.

A fertőző betegségek ennek ellenére még mindig az öt éven aluliak egyik vezető haláloka. Világszerte közel hatmillió gyermek haláláért felelősek évente. A kutatók elmondták, hogy további kutatásokra lesz szükség az antitestek alacsony szintje és a magasabb halálozási arány közötti összefüggés megerősítéséhez, valamint annak értékeléséhez, hogyan lehet hatékonyabban alkalmazni a védőoltásokat a legszegényebb országokban.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.