Napirendet a kicsiknek!

A felnőttek szigorú szabályok szerint élnek, amihez nevelőik már gyermekkoruktól kezdve hozzászoktatták őket. Kérdés, hogy mikor jön el a rend ideje?

Mindannyiunknak szükségünk van arra, hogy rendszer legyen az életünkben. Szerencsések, akik maguk oszthatják be az idejüket, de gyakori, hogy bizonyos eseményekhez igazodnunk kell. Anyáink még ragaszkodtak ahhoz, hogy háromóránként szopjunk, ha éhesek voltunk, ha nem, és mérték az időt, hogy eleget és a megfelelő időpontban aludjunk, mármint a nagykönyv szerint.

Vannak gyerekek, akik számára ez semmilyen problémát nem okoz, de vannak olyanok is, akiknek egészen más a bioritmusa, mint amit megírtak az okosok. Rendszer azonban a legtöbb gyerek életében van, csak nem mindegyiknek van módja arra, hogy kibontakoztathassa a bioritmusát, mert esetleg mást várnak el tőle.

Sajnos a pici baba még nem tud szólni, hogy fáradt vagy éhes, de jeleket ad, melyekből egy anyának értenie kell. Ha egész nap együtt vagyunk gyermekünkkel, akkor egy idő után észrevesszük, hogy megközelítőleg mindig ugyanabban az időpontban fárad el, és ha nem nassol egész álló nap, akkor bizonyos, behatárolható időközönként éhes is lesz.

kisgyermek11

Ez egy rendszer, amihez lehetőségeink szerint próbáljunk meg többé-kevésbé igazodni! Lehet, hogy a többi gyerek másképp csinálja, nem baj, nekünk a sajátunk igényeit kell kielégíteni! Fejlődése során a gyermek természetesen egyre több időt tölt ébren, és egyre többet mozog, ami eltolódásokat okozhat a napirendjében.

Általában azonban kis odafigyeléssel néhány nap alatt kideríthetjük, hogy most épp mit szeretne másképp szemünk fénye, és így hozzáigazíthatjuk a saját napunkat is, vagyis átszervezhetjük a házimunkák idejét. A napirendhez tarozik a nappalok és az éjszakák elkülönítése is, ami nem minden csecsemőnek megy könnyen.

Ha ilyen jellegű gondunk van, éjszaka próbáljunk andalító hangon beszélni babánkhoz és pelenkázáskor is csak a legszükségesebb fényeket felkapcsolni. Nappal viszont szórakoztassuk az éjszakázós babákat, hátha jobban kifáradnak estére!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.