Mit kell tudni a büfiztetésről?

Egyes kultúrákban a szakácsot dicséri, máshol sértő, a csecsemőknél pedig alapvető megnyilvánulás a büfizés. A kiadós etetés büfiztetéssel végződik.

A finom ételektől jóllakott és kidudorodó pocaknak jól esik a simogatás. A körkörös mozdulatok segítik az emésztést, és meggátolják a puffadást. A csecsemők számára ugyanilyen fontos, és jóleső érzés az etetés utáni finom masszázs a háton, tehát a büfiztetés. Persze többről van szó, mint az anyuka kényeztető mozdulata, de pontosan miért?

A büfiztetés szerepe

A csecsemők a szoptatás, vagy cumiztatás alatt önkéntelenül levegőt is nyelnek, ami rövid idő alatt megtölti és nyomja a pici pocakját. Ezzel nem csak kevesebb étel jut a baba bendőjébe, de a nyomás kellemetlen, fájó érzést okoz, amit sírás formájában igyekszik is a baba az anyja tudtára adni. Erre a problémára pedig a büfiztetés jelenti a gyógyírt.

Anya segít

Az anya apró mozdulatai a fenék paskolásával, esetleg a hát körkörös simogatásával segítik a levegő távozását. A mohón faló csecsemőket érdemes nem csak az etetés után, de már közben is megbüfizetni, hogy ne kezdje el a levegő feszíteni a gyomrot.

Csak semmi kényszer

Nem minden etetést követ büfizés. Erőltetni semmit sem szabad. Ha a megszokott mozdulatok nem segítenek, 5-10 perc után nyugodtan letehetjük aludni a babát. Ugyancsak babafüggő, hogy mennyit büfizik a csecsemőnk. Többnyire kettő-háromra van szükség, hogy az összes levegő távozzon a piciből. Persze van olyan csöppség is, aki nem szájon át, hanem popsin keresztül, gázok formájában szabadul meg a kellemetlen érzéstől.

Testhelyzetek

A büfiztetés leggyakrabban a csecsemőt függőlegesen a vállhoz emelve, a hátat masszírozva történik. Ez a póz kifejezetten előnyös, mivel így az anyuka a baba popsiját, és hátát is tudja paskolni, simogatni. Ha ez a helyzet a picinek nem kényelmes, esetleg nem sikerül a büfiztetés, meg lehet próbálni karra, vagy combra fektetni. Ilyenkor enyhe nyomás helyezkedik a baba pocakjára, ami segíthet kipréselni a bent rekedt levegőt.

A bukás nem hányás

A sikeres büfiztetéskor a baba pocakjából a levegő olykor némi tejjel, vagy tápszerrel együtt távozik. Ezt a teljesen természetes mozzanatot nevezik bukásnak. Mindegyik csecsemőnél előfordul, de a hányással nem szabad összekeverni, mivel az minden esetben valamilyen betegség előjele, vagy velejárója. Ha az etetés után a pocak tartalma visszaköszön, mielőbb orvoshoz kell fordulni, mert a csecsemők könnyen kiszáradhatnak a folyadékvesztéstől!

A legfőbb szabály, hogy nincs szabály

Ahogy az anyaságot és annak szinte minden mozzanatát, úgy a büfiztetést sem lehet tanítani. Minden anyuka maga tapasztalja meg, milyen mozdulat, testhelyzet esik jól a babának. Érezni fogják egymás mozdulataiból, és a pici reakciójából. Hiszen szavakkal nem, de számtalan más módon mégis jelzi a pici, min kell változtatnia az anyának.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.