Mit és hol? – Őszi játékok mozgásra vágyó csemetéknek

Hamarosan vége a nyárnak, érkezik az ősz – kezdődik az óvoda, iskola, s vele együtt beköszönt a kissé hűvösebb idő is. Milyen programot szervezzünk a gyerekeknek, hogyan kössük le őket, ha hazaérnek? Íme néhány őszi játék a lurkóknak.

Sajnos, a nyár lassan véget ér, s az őszi idő beköszöntével kevesebb lehetőség adódik arra is, hogy már óvodás, kisiskolás korú gyermekünk a szabadban játszhasson. A játszóterekre még járhatunk napsütéses, kellemesebb napokon, ha a lurkó kiszabadul az oviból, iskolából.

De mivel köthetjük le a gyermeket, ha hűvösebbre, esősebbre fordul az idő? Szerencsére őszi játékok közül is bőven válogathatunk.

Van számos olyan móka, amelyet beltérben is lehet játszani. Mik ezek? Ha a lurkónak van testvére, vagy el tudjuk vinni közösségbe, akkor a székfoglalóstól kezdve a szoborjátékig bármivel kiválóan leköthetjük, ráadásul igazi közösségi élménnyel térhet haza.

A székfoglalót alighanem mindenki ismeri. Eleinte minden gyereknek jut egy szék, majd tapsra mindenki elindul, szaladgál, és ha elhangzik az újabb taps, le kell ülni egy székre. Majd egyre csökken a székek száma, akinek nem jut, beleül a másik ölébe. Az győz, aki sosem marad ülés nélkül.

A szoborjáték lényege, hogy mindenki állva marad, majd amikor azt kiáltják, „dermedj meg!”, bárki szoborrá változtathat bárkit, akihez hozzáér. A végére egy ember marad, aki felkiált: „olvadj!”, és kezdődik elölről a játék.

tojás, játék, kislány, tojás

A babzsákos játék során minden gyermek egy kis babzsákot visel a feje tetején. Lehet vele mozogni, de ha leesik, akkor mozdulatlanná kell válnia. Ilyenkor segítségért kiált, egy másik gyerek pedig ügyesen lehajolhat a babzsákkal a fején, felveheti az övét és visszateheti a helyére – ezzel „kiolvasztja” őt és újra részt vehet a játékban.

Szintén jó kis együttműködést alakíthatunk ki az ölelős fogócskával. Az a fogó, akihez hozzáérnek, de aki valaki mást ölel, az védettséget élvez. Persze egyéb szabályokat is fel lehet állítani, például, hogy a védelem csak 5 számolásig él.

De lehet az őszi játékok között bármivel játszani – labdával, lufikkal -, melynek során az a lényeg, hogy a gyerekeknek úgy kell levegőben vagy magukon tartani ezeket, hogy nem engedik el egymás kezét.

Az együttműködésre és empátiára nevelő őszi játékok mellett természetesen egyedül is van lehetőség érdekes mókákra.

Tapsolós játékot egy vagy két lurkóval is játszhatunk: a lényeg, hogy meg kell jegyeznie, mikor mi a teendő. Szaladgál, de egy tapsnál meg kell állnia, kettőnél leülnie, háromnál lefeküdni a földre.

gyerek, hullahopp, játék

Nagyon jól le tudjuk kötni a csemetét a nyomkövetéssel is. Kössünk egy hosszú zsineg végére játékot, majd vezessük végig a zsineget akár több helyiségen is. A gyermeknek meg kell találnia az eldugott holmit.

Kavicsokat dobálni minden gyerek szeret. Az őszi játékok között közkedvelt lehet ez az egyszerű is, melynek lényege, hogy 5 nagyobb és 5 kisebb kavicsot kell gyűjtenünk, illetve dobókavicsnak valókat – majd a kicsiket a nagyokra ráhelyezni. A cél, hogy a csemete úgy találja el a kis kavicsokat, hogy közben a nagyokat nem mozdítja el jelentősen.

Vödröket és poháralátéteket is bármikor elő tudunk szedni. Helyezzünk el három vödröt a padlón, a gyermeknek bele kell találnia az alátétekkel.

Számos verziót kitalálhatunk magunk is, remekül fogunk szórakozni!

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.