Mit egyen a baba 6 hónapos koráig?

Összeszedtünk minden alapvető tudnivalót, amelynek betartásával kialakíthatjuk a megfelelő étrendet babánk számára a születésétől hat hónapos koráig.

Születés után 1. korszak: 0-6. hónap

A baba életének első évei alapozzák meg a felnőttkort is. A megfelelő táplálásnak ekkor kiemelkedő szerepe van, hiszen négy hónapos korban a bevitt energia 30 százalékát fordítja szervezetünk a növekedésre.

Csak összehasonlításul: ez a szám három éves korra mindössze 2 százalék lesz. Nagyon fontos tehát, hogy mit adunk enni babánknak az első három évben.

A születést követő első 4-6 hónapban az anyatej az ideális táplálék. Az anyatej biztosítja a megfelelő fejlődést, hiszen az anyatej könnyen emészthető, a benne lévő tápanyagok mennyisége optimális és hasznosulásuk ideális.

Az anyatej emellett segíti a csecsemő egészséges bélflórájának kialakulását és megőrzését, számos, a baba fejlődését elősegítő anyagot tartalmaz, csökkenti az allergia kialakulásának veszélyét, és támogatja a kicsi immunrendszerét a kórokozókkal szemben.

szoptatas6

Az anyatej tehát az első 4-6 hónapban mind mennyiségben, mind minőségben is biztosítja a baba számára az optimális tápanyagellátást.

A szoptatás azonban ennél sokkal több: ez a meghitt anya-gyermek kapcsolat első mérföldköve.

Mennyit egyen a baba?

A baba általában jelzi, hogy mikor éhes, és egyéni eltérések is lehetnek, de az optimális fejlődéshez szükséges anyatejmennyiség ennek ellenére nagy vonalakban meghatározható.

Az első órában néhány csepp, majd az első napon körülbelül 70-125 ml az ideális mennyiség. A 2-5. napon 250-300 ml ajánlott, öt-tíz alkalomra elosztva, míg az első hónap hátralévő részében 750-800 ml-t esznek átlagosan a babák naponta.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.