Mindjárt itt a nyár – Így strandolj 1 év körül babával!

Hamarosan itt a nyár, a hőség, amikor a legkisebb babákat is szívesen visznek a strandra. Az igazi úszásoktatást egy év alatt nem szokás elkezdeni, de azért vízhez szoktatni lehet a legkisebbeket is.

Természetesen mindez sekély vízben kezdődik, ám ne feledjük, nincs az a kis víz, amiben egy kisbaba ne tudna megfulladni. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia adatai szerint a 12-36 hónapos gyermekeknél a legnagyobb a fulladásveszély – számol be a Babaszoba.

A baba-úszásoktatást csak a baba első születésnapja után javasolják, mert nincs bizonyíték arra, hogy a csecsemők úszóprogramjai csökkentenék a fulladás kockázatát. De nyugodtan bevihetjük gyermekünket egy szabadtéri uszodába vagy strandra, ha már legalább egy hónapos.

“Maradj a közelben! Bármilyen kicsi is a víz, mindig legyünk karnyújtásnyira és éberen” – tanácsolja Jeffrey Weiss, az AAP vízbefulladás megelőzésére vonatkozó irányelvi nyilatkozatának vezető szerzője.

baba, strand, úszógumi

Fotó: 123rf.com

A vízhez való szoktatást kezdjük a fürdőkádban – itt érzi magát a leginkább biztonságban. Szokják meg, milyen, ha víz éri az arcukat, a fejüket, hogy később se essenek pánikba ilyenkor.

A felfújható kismedencékkel is vigyázni kell. A babák könnyen belehajolnak, a medence oldala behajlik, és előfordul, hogy ilyenkor fejjel előre belezuhannak. Az ilyen medencét is mindig felügyeljük, és ami legalább ilyen fontos: használat után mindig ürítsük ki, akkor is, ha azt gondoljuk, hogy most úgyis a házban leszünk. A nagyobb medencéket pedig muszáj elkeríteni.

Érdekes módon a legtöbb szakember azt javasolja, hogy ne használjunk felfújt, úszást segítő eszközöket, mert hamis biztonságérzetet keltenek, és könnyen kilyukadhatnak vagy leereszthetők. Ugyanakkor ha ott vagyunk a gyerekkel, nem lehet gond abból, ha van rajta egy karúszó vagy úszógumi.

Amire viszont nem gondolnánk: az úszógumi nem csak fenn tart a vízen, de ha a pici véletlenül fejjel lefelé fordul benne, akkor le is nyom! Nem hagy a felszínre keveredni – erről ijesztő videók is terjednek. Ugyanez igaz az otthoni fürdésre: a fürdetőgyűrűkből kicsúszhat a pici, ha egy fél percre is magára hagyjuk, és onnantól a védőeszköz inkább akadályként viselkedik.

Fotó: 123rf.com

Csak kipihent babával vizeskedjünk, ha alvásidőben próbálkozunk, mert úgy jött ki a lépés, azzal csak nagyobb gondot csinálunk magunknak, és neki is.

Ha később kismedencébe merészkedünk, időnként ellenőrizzük a hőfokot, hiszen senki sem akar kihűlt vízben pancsolni.

Fontos, hogy ne pánikoljunk azért, mert a kicsi vízben van. Legyünk nyugodtak, mosolyogjunk, nézzünk a babára, mert a testbeszédünk üzen neki: nem szabad félnie a víztől.

A folytatásért KATTINTS IDE!

Olvasd el ezt is!

A babaúszás hasznos élmény!

Forrás: Napidoktor.hu