Miért veszélyes a Mikulás csomag?

A Mikulás közeledtével egyre aktuálisabb lesz, annak a témája, hogy mit rejt egy átlagos mikulás csomag a gyerekeink számára. Jó tudni előre, hogy pontosan mit is adunk a gyerekeinknek, mert manapság elég sok csoki és cukor kerül a csomagjaikba. Milyen jó lenne, ha nem csak mi magunk tudnánk természetesen étkezni, hanem a gyerekeink is megtanulhatnák pontosan mit is jelent ez.

Mikulás csomag = rövid távú élvezetek, hosszú távú problémák
A Mikulás nem másról szó, mint a gyerekek ajándékozásáról és magáról a mikulás csomagról. A mikulás csomagok azonban egyben egy kiváltója is lehet a gyerekkori elhízásnak, hiszen ilyenkor tömény kalóriabombát tartalmaznak ezek a csomagok. Minél több édességet eszik meg egy gyerek egyszerre, annál fogékonyabb lesz a későbbiekben is erre. Egy átlagos mikulás csomagot megnézve – amit akár az interneten is megrendelhetünk – láthatjuk, hogy mindenről csak nem az egészséges táplálkozásról szól. Tulajdonképpen csak csoki és cukor kerül egy mikulás csomagba és még a drágább márkájú édességek se egészségesebbek, mint azt gondolnánk.

Egy átlagos mikulás csomag tartalma:

3 db szaloncukor (30 g) – 110 kcal
4-6 db mogyoró(20 g) – 121 kcal
1 db Balaton szelet (30 g) – 151 kcal
1 db tejbevonós Mikulás figura (30 g) – 178 kcal
1 db nyalóka (10 g) – 40 kcal
1 db csoki (Sport) (33 g) – 140 kcal
1 cs Mikulás varázsgömb (20 g) – 74 kcal
3 db Mini Frutta cukorka (9 g) – 36 kcal
1 db Cerbona szelet (25 g) – 89 kcal
2 db karamella/tejkaramella (20 g) – 87 kcal
Összesen: 227 g – 1026 kcal

mikulas-csomag

Egy mikulás csomag tartalma
Régebben sokkal több gyümölcsöt és magvakat, mint például mogyorót és diót is raktak a mikulás csomagban, amik szinte eltűnőben vannak. A mai napig még sláger a banán és a mandarin, de ezek is csak tudatosabb szülőkre igaz. Leginkább a nagyszülők adnak gyümölcsöt a gyerekeknek. Egy átlagos mikulás csomag beltartalma tehát 227 g, aminek körülbelül 1026 a kalóriaértéke. Ha egészségesen táplálkozunk, akkor átlagosan 100 g ételben 100 kalóriának kellene lennie. Ez lenne az ideális. A mostani mikulás csomag 100 g-ra bontva 451 kalóriára jön ki, ami katasztrófa. Ráadásul a gyerekeknél ez a kalóriaérték még nagyobb, hiszen nekik kevesebb energiára van szükségük.

Fenntartható megoldás
“A legjobb tanács ebben az esetben, hogy fokozatosan szabad csak megenni a mikulás csomag tartalmát, ami 4-5 napra jönne ki. Sok gyereknél gyakori ebben az időben a hiperaktivitás is, ami a rengeteg édességnek köszönhető” – javasolja Teremy Alex, testsúlycsökkentő tanácsadó, a Diet Maker diéta és fogyás blog írója.

 

Forrás: http://dietmaker.hu/