Miért jó a köldökzsinór masszázs?

A köldökzsinór gyengéd masszírozása sokat segíthet a császármetszéssel világra jött, koraszülött babákon – állapította meg egy új tanulmány.

Császármetszéssel világra segített, koraszülött gyermekeknél a köldökzsinór gyengéd masszírozása javíthatja a vérnyomást, jobb véráramlást biztosít és növeli a vörös vérsejt-szintet egy új tanulmány szerint.

A kutatók úgy gondolják, ez a technika nagyobb egészségügyi előnyöket kínál a babák számára, mint a köldökzsinór 1 percen belüli elszorítása a születés után.

„A tanulmány eredményei nagyon biztatóak – mondta Dr. Tonse Raju, a The Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development’s Pregnancy and Perinatology Branch vezetője. – A felfedezéseket meg kell erősíteni nagyobb számú csecsemőnél, ám ezen a ponton úgy tűnik, a köldökzsinór „fejés” nagy egészségügyi előnyöket biztosít a császármetszéssel világra jött újszülöttek számára.”

A vizsgálatban 197 kisbaba vett részt, akik a 32. hét előtt születtek. Közülük 154-en császármetszéssel. A San Diego-i Neonatal Research Institute at Sharp Mary Birch Hospital for Women and Newborns és a kaliforniai Loma Linda University kutatói két csoportba osztották a babákat és random módon, egyeseknél késleltetve, de elszorították a köldökzsinórt, másoknál pedig fejték azt – tulajdonképpen a hüvelyk- és a mutatóujjal masszírozták, hogy lassan nyomják a vért a zsinórból a csecsemő hasa felé. A technika gyorsítja a vér áramlását a baba keringési rendszerébe.

shutterstock_1610165 (1)

A hüvelyi úton született kisbabákat szintén két csoportba osztották és ugyanígy volt, akinél a köldökzsinórt fejték, míg másoknál nem tették ezt meg.

A császármetszéssel született koraszülöttek esetében a köldökzsinór fejés következtében nagyobb volt a véráramlás az agy és a szív között. Szívük irányából is jelentősebb volt a véráramlás, vérnyomásuk magasabbnak bizonyult és több vörös vérsejttel rendelkeztek – adja hírül a Pediatrics szaklap.

Ugyanez a művelet azonban nem volt kedvezőbb, mint a késleltetett köldökzsinór leszorítás a hüvelyi úton született koraszülött csecsemőknél.

2012-ben az Amerikai Szülészek és Nőgyógyászok Szövetsége 30-60 másodperces késleltetést ajánlott a köldökzsinór elvágásakor a koraszülött gyermekek esetén. Úgy gondolták, ez lehetővé teszi, hogy a vér a köldökzsinórból megtöltse a vérereket a gyermek tüdejében – magyarázta Dr. Tonse Raju. Segíthet megelőzni a koraszülött babák agyában a vérzést, amely fejlődési késedelmeket, sőt bénulást és halált is eredményezhet.

Egyes tanulmányok ugyanakkor azt mutatják, hogy a késleltetett köldökzsinór leszorítás nem csökkenti a vérzést egyes koraszülött kisbabáknál, akiket császármetszéssel segítettek a világra. Az érzéstelenítők ezen szülések során könnyítik a méh összehúzódásait, mely megakadályozhatja a vér beáramlását a köldökzsinórból – magyarázzák a kutatók.

A köldökzsinór fejése viszont segít ellensúlyozni ezt a csökkent véráramlást, növelve a csecsemők vértérfogatát. 

Forrás: Adrina – Napidoktor.hu

Forrás: