Mi a szoptatás ideális időtartama?

A szoptatás időtartama központi kérdés a kismamák körében. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása alapján az újszülöttet hat hónapig kizárólag anyatejjel kell táplálni.

Az EU tagállamainak 65 százaléka követi ezt az ajánlást, brit kutatók azonban most kételyüket fejezték ki ezzel kapcsolatban. Mary Fewtrell, a University College London orvoskutatója és kollégái olyan elemzést tettek közzé a British Medical Journal című folyóiratban, amely szerint a széleskörűen elfogadott ajánlás nincs kellőképpen alátámasztva.

A gyermekorvosok szerint ideje azt újraértékelni. A kutatók az ismert adatok kiértékelését követően azt tanácsolták a kismamáknak, hogy legalábbis az ipari államokban a csecsemőket a negyedik hónaptól kezdve más élelmiszerekkel is táplálják. Számos tanulmány elemzése révén ugyanis kiderült, hogy azok a babák, akik ennél tovább is kizárólag szopnak, hajlamosabbak lesznek az allergiára és a vashiányra.

A szerzők további érve, hogy a pépes ételek korábbi bevezetése jobban felkészíti a csecsemőket a többi élelmiszerre, például a zöldségekre. A kevésbé fejlett országokra ugyanakkor nem érvényes e megállapítás. Ott ugyanis a kizárólagos szoptatással előzhetők meg leginkább a szennyezett ivóvízből és élelmiszerekből eredő megbetegedések. A kutatás okaként egy, az elmúlt években megfigyelhető trend szolgált, miszerint a hozzátáplálás kezdete egyre inkább későbbre tevődik – írták az orvosok.

Más szakértők kétkednek a tanulmány hitelességében. Janet Fyle, a brit védőnők egyesületének tagja úgy nyilatkozott a BBC-nek, hogy négy hónapra korlátozni a szoptatás idejét visszalépés lenne, és a bébiétel-gyártók kezét véli a háttérben felfedezni. A négy szerző közül hárman ugyanis már dolgoztak a bébiételipar tanácsadóiként, vagy kaptak onnan kutatási pénzeket. A német szoptatásvédelmi bizottság is hasonlóan áll az ügyhöz, bár nem követi szigorúan a WHO ajánlását.

etet5 Olvass még több cikket a szoptatásról!

Szerintük az első félévben szoptatni kellene a babákat, legalább az ötödik hónap elejéig pedig kizárólag anyatejjel történjen a táplálás, még az allergiára fokozottan hajlamos gyermekek esetében is. Végső soron a brit orvosok is a hozzátáplálás elkezdéséről beszélnek, nem a szoptatás abbahagyásáról. "A pépes ételek bevezetését követően – amelyre legkésőbb a második életév elején sort kell keríteni – is ajánlott tovább szoptatni a csecsemőket. A szoptatás idejét anya és gyermek együtt határozzák meg" – írják a Der Spiegel című német lap internetes kiadása szerint.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.