Megelőző táplálkozás – szoptatás

A gyermekek táplálkozása életük első napjaitól hatással van felnőttkori egészségükre, hiszen a kiegyensúlyozott fejlődéshez szervezetüknek a legjobb minőségű táplálékot kell kapnia.

Az első hat hónap tápláléka az anyatej, amely nem csupán a növekedésben, de a betegségek megelőzésében is kulcsszerepet játszik. 1-3 éves korban alakul ki gyermekünk ízlése és táplálkozási szokásai, így fontos, hogy már kicsi kortól az ételek minősége és tápanyag tartalma számukra optimális legyen. A helyes táplálkozás segít az elhízás és az allergiák kialakulásának megelőzésében, és egy életre rögzíti a helyes választásokat.

A gyermekvárás sokáig csak a család ügye volt, hiszen a család – nagynénik, testvérek, nagyszülők -segítették a kismamákat a várandósság, a szülés és a gyermeknevelés idején. A többgenerációs együttélés lehetővé tette a tapasztalok átadását, egymás támogatását – testileg és lelkileg és gyakorlatilag is.

Manapság a rengeteg, egymásnak ellentmondó információ megnehezíti a fiatal édesanyák dolgát. Az internet, könyvek, a média mellett a hagyomány, a gyökerek ismeretének a hiánya bizonytalanságot, zavart okoz a leendő szülőkben. Az OGYEI második hírlevele a helyes táplálkozás fontosságára hívja fel a figyelmet, hiszen ez a betegségek megelőzésének a szűrések, a mozgás, az védőoltások mellett ez az egyik legfontosabb eszköze.

Anyatejes táplálás

Egy nemzetközileg elismert szakmai folyóiratban, a Lancet-ben, 1994-ben a következő gondolat jelent meg: „Ha felfedeznének egy új oltóanyagot, amely gyermekek millióinak az életét mentené meg évente, azon kívül olcsó, biztonságos, szájon át adható lenne, nem igényelne hűtőláncot – használata azonnal, közegészségügyi paranccsá válna. A szoptatás mindezt tudja, de a támogatás „láncát” igényli – vagyis az anyák gondos segítését, hogy önbizalmuk legyen, tudják, mit kell tenniük.” Fontos kiemelni, hogy a szoptatás olcsó és nem károsítja a környezetet.

xh1jjv382

Hogyan készülhetünk fel a szoptatásra? Néhány jó tanács a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság

– A szoptatásra már a várandósság alatt készüljünk fel, a család közösen gyűjtheti az információkat és közös döntést hozhat a csecsemő táplálását illetően.

– A csecsemő számára az anyatej a legoptimálisabb összetételben és mennyiségben tartalmazza a tápanyagokat. A szoptatása folyamán a gyerek igényeinek megfelelően változik az összetétele, immunanyagai révén véd a fertőzésektől (középfül-gyulladás, tüdő-gyulladás, hasmenéses betegségek) valamint a későbbi életkorban a cukorbetegség és az elhízás ellen is.

– A hosszától függően, az anya egészségét is támogatja a szoptatás, mivel csökkenti a petefészek- és a mellrák, a cukor- és a szív- és érrendszeri betegségek, és a későbbi életkorban jelentkező csontritkulás előfordulását.

– Mindig kéznél van és mindig megfelelő hőfokú.

– A várandós gondozás során a védőnővel, a szülésznővel, a szülész orvossal vagy más édesanyákkal nyíltan beszéljük meg esetleges fenntartásainkat, félelmeinket a szoptatással, mellre-helyezéssel kapcsolatban!

cju7hao16

– Egészséges anya és egészséges újszülött esetén a megszületést követő első két órában már a szülőszobán megtörténhet az első bőrkontaktus és szoptatás. Ezt követően a baba-mama kórtermekben elindulhat az igény szerinti szoptatás. Minél gyakrabban, intenzívebben szopik a csecsemő, annál több tej termelődik.

– A szoptatás nyugodt éber állapotban legsikeresebb, figyeljünk a korai éhségjelekre. Amikor már aktívvá válik a csecsemő, cuppog, kezét, öklét a szájához veszi, készüljünk elő. Nehezebb a mellre-helyezés, ha már sír a csecsemő, hiszen ebben az esetben szoptatás előtt meg kell nyugtatni.

– Hazatérve a legkisebb probléma esetén is kérjük szakember gyakorlati segítségét. A jó szoptatás nem azt jelenti, hogy nem fordulhat elő probléma, hanem hogy ezeket a problémákat sikerül megoldani.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.